Kā jau var spriest pēc nosaukuma, ēdiens ir radies Francijas Rivjēras reģionā un sākotnēji šo salātu sastāvā ir bijuši tikai svaigi un termiski neapstrādāti dārzeņi. Bet kā jau tas dzīvē notiek, receptei izplatoties, tā modificējās un izveidojās par tādu, kādu to mēs pazīstam mūsdienās. Galvenās sastāvdaļas ir tuncis, salātlapas, vārītas olas, zaļās pākšu pupiņas, tomāti, olīvas un vārīti kartupeļi.
Jau sākumā teikšu, ka šī noteikti nav oriģinālā un vispareizākā Nicas salātu recepte. Fotogrāfijā redzamie salāti ir tapuši ‘nejauši’, jo vajadzēja uztaisīt ātras pusdienas, bet nekas speciāls plānots un iepirkts pirms tam nebija. Un tā kā vēlajās brokastīs apēdās :) liels siera kūkas gabals ar kafiju, tad otrajam ēdienam vietas vēderā nemaz nebija… Šo apstākļu dēļ salātos arī iztrūkst dažas no klasiskajām sastāvdaļām :) Bet rezultāts bija labs un ļoti ļoti ātrs – kamēr vārījās olas un pupiņu pākstis, ātri uz šķīvjiem sastellēju pārējās izejvielas un uztaisīju mērci. Et voilà! – gana veselīgas pusdienas gatavas! Receptē neminēšu sastāvdaļu daudzumus, jo to var variēt pēc iespējām un garastāvokļa.
Izejvielas:
- tuncis (konsertvēts – ūdenī vai eļļā)
- zaļās pupiņu pākstis
- cieti vārītas olas
- salātu lapas
- tomāti
- gurķis
- salātu mērcei – 1 daļa Dižonas sinepju, 2 daļas sarkanvīna etiķa, 6 daļas olīveļļas + sāls un pipari; dažkārt salātu mērcē iespiežu arī daiviņu ķiploka.
Pagatavošana:
- Salātu lapas kārto uz šķīvja, pa virsu liek 4 daļās sagrieztas olas, tomātu un gurķu gabalus, zaļās pupiņas un tunci. Pārlej ar mērci.
- Mērce – visas mērces sastāvdaļas sajauc traukā. Pārlej salātu sastāvdaļām.
Atbildēt