Francijā un vēl pāris Eiropas valstīs, kas vairāk uz dienvidiem, ir nopērkami savvaļas sparģeļi. No sākuma nesapratu un brīnījos, kas tie tādi un ko ar tiem dara, bet tad beidzu brīnīties – pirku (buntīte, kas pietika 3 cilvēkiem, maksāja 4 EUR), nesu mājās un ‘šmorēju nost’! :)
Savvaļas sparģeļi izrādījās daudz maigāki un saldāki par saviem pieradinātajiem brāļiem – ak Dies, cik garšīgi viss sanāca…. Tāpēc iesaku arī jums – ja ir iespēja, nogaršojiet šos pavasara brīnumus! Protams, varat aizvietot savvaļas sparģeļus ar parastajiem zaļajiem. Šis ir domāts kā otrais ēdiens, tāpēc 2 olas – ja gatavojat kā uzkodu, tad pietiks ar vienu.
Sastāvdaļas (3 pers):
- buntīte ar savvaļas sparģeļiem
- 6 olas
- 6 tējk. etiķa
- 50 g sviests, izkausēts
- 2 tējk. pilngraudu sinepju
- 3 tējk. citronu sulas
- 1 tējk.medus
- 50 g parmezāns, sloksnītēs
Gatavošana:
- Katlā uzvāra ūdeni. Tajā liek sparģeļu un vāra 4 minūtes – tā, lai tie būtu vēl spilgti zaļi un ne līdz galam mīksti. Nolej ūdeni un spargeļus noliek malā.
- Vāra olas bez čaumalas – vārošam (ar maziem burbulīšiem nevis lielajiem burbuļiem – mazu uguni apakšā) ūdenim pievieno etiķi. Mazā bļodiņā pa vienai iesit olas un pa vienai tās ieslidina varošajā etiķūdenī. Vāra 3-4 minūtes (ja dzeltenumu vēlas šķidrāku) vai 5-6 minūtes (ja dzeltenumu vēlas stingru), pēc tam liek ledusūdenī strauji atdzesēties. Sīkāk procesu var aplūkot video –
- Pagatavo mērci – sajauc kopā sviestu, sinepes, citronu sulu un medu.
- Uz šķīvja liek sparģeļus un olas. Pāri lej mērci un pārber ar parmezānu.
Atbildēt