Risoto gatavošana man ir samērā nesens atklājums. Tagad, kad esmu risoto gatavojusi vairākas reizes, noskaņojos eksperimentiem. Šoreiz – rīsu vietā izmantoju grūbas. Priekšrocības – zemākas izmaksas un savādāka garša. Paldies Laurai par padomu un iedrošināšanu :)
Cukini salsa ir izvēles iespēja – ja ir vēlme pievienot diezgan sātīgajam ēdienam kādu dārzeņu saujiņu! Man pašai svaigs cukini ir nesens atklājums un ļoti iegaršojies. Ātro baltvīna etiķa marinādi gatavoju pirmo reizi un noteikti to darīšu vēl.
P.S. Ja nav daudz laika, grūbas var iemērkt ūdenī uz kādu pusstundu pirms vārīšanas, tas buljona pievienošanas un maisīšanas procesu saīsinās.
Izejvielas (4 pers):
- 600 g tītara (vai vistas) filejas, sagriezta kumosa lieluma gabaliņos
- 1 ēdamkarote Vusteras mērces (skat.attēlu)
- 1 ēdamkarote olīveļļas
- sāls pēc garšas
- 2 vidēja izmēra sīpoli, sagriezti mazos gabaliņos cepšanai
- eļļa cepšanai
- 280 g grūbas
- 120 ml baltvīna
- 700 ml vistas buljons
- 100-150 ml saldā krējuma
Cukini salsai:
- puse vidēja izmēra cukini, sagriezts mazos kubiņos
- 1 ēdamkarote baltvīna etiķa
- 1 tējk.smalkā cukura
Gatavošana:
- Iemarinē gaļu, sajaucot tītara gabaliņus ar Vusteras mērci un olīveļļu. Pietiks ar 30 minūtēm marinēšanas laika, bet labāk 1stunda.
- Iemarinē cukini, tā gabaliņus sajaucot ar baltvīna etiķi un smalko cukuru. Arī pietiek ar 30 minūtēm!
- Gatavo grūbu risoto: eļļā katlā apcep sīpolu gabaliņus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno grūbas un visu kārtīgi izmaisa. Ja nepieciešams, vēl pievieno nedaudz eļļas – grūbām jābūt noklātām un spīdīgām. Tad pievieno baltvīnu, un, maisot pagaida, kamēr tas iztvaiko (pāris minūtes). Sāk buljona pievienošanu tāpat kā gatavojot risoto – gandrīz nepārtraukti maisa un lej klāt pa mazam bišķiņam buljonu. Grūbas buljonu ‘ apēdīs’ un prasīs vēl. Procesu turpina, līdz grūbas izvārījušās gandrīz mīkstas – iespējams, buljons paliks pāri. Pašās beigās pievieno saldo krējumu un turpina maisīt (krējumu var izlaist!), līdz grūbas pavisam izvārījušās (bet nav izšķīdušas!).
- Paralēli grūbu vārīšanai apcep tītara gabaliņus. Pirms pievienošanas grūbām, tos var saplucinēt vēl mazākos gabalos.
- Grūbām pievieno apceptos tītara gabaliņus un pa virsu liek pāris karotes marinētā cukini.
Santa says
Sveika!
Kāda nozīme ir baltvīna pievienošanai, gatavojot risoto?
Un kādu baltvīnu labāk izvēlēties?
Linda Tellgrena says
Baltvīns dod interesanta bagātāku garšu. Vislabāk izvēlēties sauso vīnu, tieši konkrētu kuru sauso – tas ir gaumes jautājums.