Cepumi, manuprāt, ir konditorejas izstrādājumu “mazais brālis” – pa īstam nenovērtēti un vienmēr nedaudz piemirsti. Patiesībā pareizi pagatavots cepums ar tasi tējas vai kafijas ir vienkārši lielisks gardums. Tos ir viegli uzcept, vienkārši uzglabāt, cepumi nevar sakristies, nepacelties vai citādi nesanākt 15 dažādos veidos. Man pašai vismīļākie ir nevis kraukšķīgie, bet gan nedaudz vidū mīkstie un ar dažādām interesantām lietām pildītie.
Šī ir kārtējā recepte no “Hummingbird Bakery” grāmatas – pašreiz sākt mākt nelabas aizdomas, ka grāmatu malā nenolikšu, kamēr nebūšu izmēģinējusi visas receptes… Jā, tieši tik labas un kārdinošas tās izklausās! Lai nu kā, šie baltās šokolādes un pekanriekstu cepumi ir diametrā palieli (man lielākais bija 10 cm), vidū mīksti, apkārt nedaudz kraukšķīgi. Ar jūtamu baltās šokolādes noti un pekanriekstu kraukšķi, kā angļi teiktu “fault-free”. Nākamreiz mēģināšu baltās šokolādes vietā likt tumšo, un riekstu vietā – žāvētas dzērvenes vai pistācijas.
Oriģinālajā receptē norādījumos mīklas dzesēšanai jānotiek 2 stundas saldētavā. Es tieši tā arī darīju, bet laikam mana saldētava pārāk auksta, jo mīkla pēc noteiktā laika bija ļoti cieta, to bija grūti griezt un cepšanas laikā cepumi ieguva nedaudz neregulāru formu. Tāpēc domāju, ka mīklai labāk būtu pavadīt tās pāris stundas ledusskapī.
Izejvielas:
- 250 grami sviesta istabas temperatūrā
- 100 grami cukura
- 200 grami gaišā muskovado cukura
- 2 olas
- 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta
- 400 grami miltu
- 1/2 tējkarote sāls
- 1/4 tējkarote cepamā pulvera
- 100 baltās šokolādes, sagriezta mazos gabaliņos
- 100 grami pekanriekstu (vislabāk – mizotu), sakapāti gabaliņos
Gatavošana:
- Sviestu kopā ar abiem cukuriem ar mikseri uzputo, kamēr masa kļūst “pufīgāka”. Pa vienai pievieno olas. Produkti “sastāsies” uz bļodas malām, ar lāpstiņu visam ir jāpiepalīdz samaisīties viendabīgā masā. Beigās pievieno vaniļas ekstraktu.
- Bļodā ieber arī miltus, kas sajaukti ar sāli un cepamo pulveri. Turpina maisīt, kamēr izveidojas viendabīga mīkla. Iemaisa arī šokolādi un pekanriekstus.
- Visu mīklu sadala divās daļās un ar rokām izveltnē 2 “desas” – katru 15-18 cm garumā. Katru ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem.
- Mīklu izņem no ledusskapja, iztin no pārtikas plēves un katru no rullīšiem sagriež 2-3 cm biezās šķēlēs (nevajag baidīties, ja šķēles izskatās ļoti biezas – mīkla cepot izpletīsies plašumā un cepums būs vismaz uz pusi zemāks). Cepumus liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Starp katru no tiem jāastāj pietiekami daudz vietas, lai mīkla varētu “izplesties plašumā”. Man no minētā mīklas daudzuma sanāca 3 pannas ar cepumiem. Cep 15 minūtes vai kamēr cepumu maliņas kļūst gaiši brūnas. Nevajag uztraukties, ja cepums, tikko izņemts no krāsns, šķiet viscaur mīksts – tas atdzisīs un maliņas kļūst kraukšķīgas. Vidum gan arī pēc atdzišanas jāpaliek mīkstam. Pirms ēšanas pilnībā atdzesē.
Baiba says
Paldies par lielisko un vienkāršo recepti! Cepumi izdevās vienreizēji! Baltās šokolādes un pekanriekstu vietā izmantoju tumšo šokolādi un rozīnes, nākamreiz pamēģināšu valriekstus un žāvētas dzērvenes, varētu būt laba kombinācija. Vispār es tā domāju, ka šī ir laba mīkla, ko iesaldēt gadījumiem, kad pēkšņi atnāk ciemiņi un vajag kādu našķi. Domājams, ka varētu saldētavā mierīgi kādus pāris mēnešus turēt, ne? Bet vispār, pirmo reizi tos cepot, es sekoju padomam nelikt saldētavā, bet gan ledusskapī – tā bija ļoti laba doma, varēja viegli sagriezt. Vēl gribēju piebilst – rakstīts, ka desa jāveido 15-18 cm diametrā – tur laikam domāts garumā, nevis diametrā, vai ne? :) Paldies!
Linda Tellgrena says
Baiba, paldies, ka uzrakstīji un forši, ka arī Tev šie cepumi garšoja! Mīklu saldētavā var glabāt apmēram mēnesi (esmu glabājusi 2 mēnešus un arī bija ok). Paldies, ka pamanīji kļūdu, Tev taisnība – tas ir garums nevis diametrs :)