Ar prieku piedalos uzaicinājumā kampaņas “BIOloģiski” ietvaros – pagatavot bioloģisko zupu: veselīgu, garšīgu, īpašu recepti vai kādu jaunu atklājumu, un darīt to, maksimāli cenšoties izmantot bioloģiski sertificētas un vietējās izejvielas.
Ja lasāt šo blogu, tad zināt, ka vienmēr un labprāt gatavoju ēdienus no vietējām un pēc iespējas sezonālām ēdamlietām. Daļu produktu iegādājos regulāri pa tiešo no zemniekiem (olas, pienu, biezpienu, vistas gaļu, dīgstus), daļu pērku Rīgas Centrāltirgū no zināmiem pārdevējiem, daļu – zemnieku tirdziņos, bet ķirbji, burkāni un sezonas laikā zaļumi nāk no mūsu ģimenes lauku mājām.
Bioloģisko pārtiku pērku pēc iespējām (loģistikas, finanšu un laika) – noteikti citrusaugļus, kuriem izmantošu miziņas tikai bio, salātus ne-sezonā arī bio. Tāpat jogurti bērniem tikai bio. Visi žāvētie augļi, rieksti, graudaugu izstrādājumus arī pasūtu bio. Ja sanāk iet garām “Zaļajai govij” vai kādam citam eko veikaliņam, noteikti iegriežos un ar tukšām rokām neiznāku. Tomēr tas nav mans pašmērķis uzturā lietot tikai bioloģiski audzētus produktus. Ar prieku kļūtu par Tiešās pirkšanas kustības biedru, bet pagaidām tas ir vēl “wishful thinking” līmenī un no plānošanas līdz darīšanai vēl neesmu tikusi. Un jā, man ir ļoti svarīgi, kur un kā ir audzēta pārtika, ko lietoju uzturā.
Tādēļ ar prieku piekritu piedalīties šai izmēģinājumā – vislielākajā gada “nesezonā” pagatavot gardu zupu no VIETĒJIEM PRODUKTIEM, KAS IR BIOLOĢISKI SERTIFICĒTI. Devos uz tuvējo Strēlnieku ielas Eko veikaliņu un ātri vien sapratu, ka piedāvājums dārzeņiem šajā gada laikā nav liels. Plauktos no vietējiem eko produktiem bija atrodami tikai kartupeļi, burkāni un sīpoli. Iegādājos visus trīs dārzeņus (audzēti saimniecībā “Eicēni) un ķēros pie darba – tapa Indijas noskaņās ieturēta kartupeļu zupa, papildināta ar vairākām Indijas virtuvē tradicionāli izmantotām garšvielām (tās iegādājos lieliskajā BIO garšvielu veikaliņā “Spice House”), kā arī “Baltais” ražoto EKO bezpiedevu jogurtu, kā arī Ilzes Lipskas audzētajiem sarkano redīsu un brokoļu dīgstiem. Zupa izdevās ļoti aromātiska un gana pikanta!
Par izmaksām. Par to, vai gatavot no bioloģiski sertificētiem produktiem ir dārgāk – atbilde, protams, apstiprinoša. Bet labs nekad nebūs lēts un reti arī otrādi. Zupas aptuvenās izmaksas: 1.20 EUR.
Citas bio-zupas:
- Ingas biešu zupa
- Ances topinambūru un zaļās tējas zupa
- Lauras tunča un turku zirņu zupa
- Evas sakņu zupa ar liellopa gaļu
- Ilzes ceptu burkānu zupa ar kokosriekstu pienu
Izejvielas (2 personām):
- 1 sīpols, nomizots un sagriezts mazos gabaliņos
- 1 ķiploka daiviņa, nomizota un sīki sakapāta
- 1 ēdamk. gī sviesta
- eļļa cepšanai un fritēšanai
- 6 vidēja izmēra kartupeļi, nomizoti un sagriezti 3-4 daļās
- dārzeņu vai vistas buljons (tik daudz, lai kartupeļi katlā būtu nosegti plus vēl 5 centimetri virs tiem)
- 1 burkāns, nomizots un sagriezts ļoti plānās šķēlītēs
- 2 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta
- dīgsti pasniegšanai
- sāls pēc garšas
- garšvielas: 1 tējk. malta koriandra, 1 tējk. maltu romiešu ķimeņu (cumin), 1 tējk. garam masala, 1 tējk. kurkumas, šķipsniņa čili pulvera
Gatavošana:
- Katlā uzkarsētā eļļā apcep sīpola gabaliņus. Kad sīpols kļuvis caurspīdīgs, pievieno ķiploku, garšvielas un gī sviestu un maisot cep vēl 1 minūti. Katlā liek kartupeļu gabalus, ko pārlej ar buljonu, uzvāra. Turpina vārīt uz vidējas uguns, kamēr kartupeļi mīksti. Nedaudz atdzesē un sablenderē viendabīgā masā – ja zupa par biezu, papildina vēl ar buljonu. Ja nepieciešams, papildina ar sāli.
- Gatavo burkānu čipsus – uzkarsētā eļļā apcep burkānu šķēlītes, līdz tās sāk mainīt krāsu. Ar metāla caurumainu karoti izņem no eļļas un notecina uz papīra virtuves dvieļa.
- Zupu pasniedz ar karoti bezpiedevu jogurta, burkānu čipsiem un dīgstiem. Labi apetīti!
Līdzīgi bloga ieraksti:
Atbildēt