Tie, kuri kaut reizi gatavojuši banānmaizi, zina, cik tā garda. Šai kūkai ir raksturīga banānmaizes struktūra – negaidiet, ka tā būs viegla un drupena. Drīzāk es šo kūku dēvētu par pudiņkūku: bagātīgu, mitru un ar ogu un kokosriekstu garšu. Uz visu kūku pievienoti tikai 60 grami cukura, jo banāni piedod vajadzīgo saldumu. Arī krēmā izmantotas tikai augu valsts izejvielas un nekāda krējuma. Šo krēmu var izmantot arī citu kūku garnēšanai. Vienīgi tas nepadodas dažādu formu veidošanai, jo ir diezgan mīksts.
- 255 grami kviešu miltu
- 1 tējkarotes cepamā pulvera
- 1/4 tējk. sāls
- 300 grami sablenerētu pēc iespējas gatavāku banānu (aptuveni 3 vidēja izmēra banāni bez mizas)
- 1 ēdamk. augu eļļas
- 60 grami tumšā muskovado cukura
- 2 tējk. vaniļas ekstrakta
- 1 ola
- 70 grami bezpiedevu jogurta
- 200 grami vasaras ogu, lielākās sagriezta gabaliņos (es izmantoju meža zemenes, mellenes un avenes) plus nedaudz ogu un dažas piparmētru lapiņas dekorēšanai
- 45 grami kokosriekstu skaidiņu
- 2 ēdamk. čia sēklu
Krēmam:
- 1 gatava avokado mīkstums
- 1 kokosriekstu piena bundžiņa
- 2 ēdamk. agaves sīrupa vai medus
- 2 ēdamk. citrona vai laima sulas
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Ietauko vai ar cepamo papīru izklāj apaļu 23 cm cepampannu vai garemo kēksu formiņu.*
- Lielā bļodā kopā sajauc miltus, cepamo pulveri un sāli, noliek malā.
- Otrā liela izmēra bļodā samaisa kopā blenderētos banānus, brūno cukuru, olu, eļļu un jogurtu. Maisa, kamēr iegūta viendabīga masa. Beigās iemaisa arī ogas, kokosriekstu skaidiņas un čia sēklas.
- Abu bļodu saturu sajauc kopā. Lej sagatavotajā cepamajā formā un liek cepeškrāsnī. Cep 50-65 minūtes, kamēr kociņš no kūkas iznāk ārā sauss. Atdzesē un izņem no formas. Pirms krēma uzklāšanas kūkai nedrīkst būt silta, jo tad krēms izkusīs.
- Pagatavo krēmu. Kokosriekstu pienu ieliek ledusskapī uz pāris stundām. Izņem ārā un no bundžas ar karoti izņem sacietējušo daļu plus kādas 3 karotes ar šķidro pienu. Liek vidēja izmēra bļodā, pievieno avokado un saldinātāju, kā arī citrusa sulu. Sablenderējot visas tā sastāvdaļas kopā līdz viendabīgai konsistencei. Kad kūka pilnībā atdzisusi, to pārklāj ar krēmu un dekorē ar odziņām un piparmētru lapām.
Iedvesma: Ambitious Kitchen
Atbildēt