Pret šo kūku grūti palikt vienaldzīgam – tā pēc tekstūras ir viegla, pēc garšas – pilnīga, bet ne pārāk salda. Skaistā krāsa tai ir pilnīgi dabīga – no upenēm. Ogas noteikti var aizstāt ar mellenēm, avenēm utt. Ja ogas saldētas, tās pirms izmantošanas atlaidina. Jogurta masai un pamatnei izmantoju “Baltais” grieķu jogurtu.
Kūka prasa nedaudz vairāk laika, jo arī biskvīts ir pašu gatavots. Bet rezultāts noteikti ir ieguldītā darba vērts. Man patīk, ka jogurta-upeņu masā nejūt želatīnu, tā ir līdzīga suflē, patīkami gaisīga. Un nevajadzētu uztraukties, ja sākumā pēc ielikšanas ledusskapī šķiet, ka kūka neželē – tā želē, tikai lēnām, vajadzīgs nedaudz pacietības!
Izejvielas:
Pamatnei:
- 2 olas
- 80 grami cukura
- 30 grami olīveļļas
- 50 grami bezpiedevu jogurta
- ja vēlas – neliela bio citrona miziņa, sarīvēta
- 60 grami kviešu miltu
- 30 grami mandeļu miltu (var aizstāt ar parastajiem kviešu miltiem)
- šķipsna cepamā pulvera
Jogurta masai:
- 600 grami bezpiedevu jogurta
- 300 grami upeņu, sablenderētu
- 200 grami cukura
- sula no puscitrona vai laima
- 400 grami saldā krējuma
- 30 grami beramā želatīna
- ja vēlas – 1 tējk. vaniļas pastas vai 1 ēdamk. vaniļas ekstrakta
Gatavošana:
Pamatnes biskvīts:
- Olas ar cukuru puto, kamēr iegūta ļoti gaisīga un pēc krāsas gaiša masa.
- Olīveļlu sajauc kopā ar jogurtu, pievieno rīvēto citrona miziņu (ja izmanto) un visu kārtīgi samaisa.
- Kviešu miltiem pievieno mandeļu miltus un cepamo pulveri, samaisa.
- Saputotajās olās iecilā jogurtu ar olīveļļu. Iesijā miltu maisījumu un atkal samaisa.
- Mīklu lej kūkas formā ar 23 centimetru diametru un cep 170 grādos 18-20 minūtes (līdz biskvīts vietām sāk kļūt gaiši zeltains). Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.
Jogurta masa:
- Uzbriedina želatīnu saskaņā ar norādēm uz paciņas.
- Katliņā liek sablenderētās ogas, pievieno cukuru, vaniļas cukuru un citrona vai laima sulu. Karsē, līdz katliņa saturs sāk kūpēt. Uzbriedināto želatīnu liek uzkarsētajās ogās. Katliņu oņem no uguns un samaisa. Ogu masai pievieno jogurtu. Liek ledusskapī līdz masa sāk nedaudz želēt.
- Saldo krējumu saputo stingrās putās (svarīgi to tomēr ir nepārputot, lai neveidojas sviestam līdzīga masa), iecilā ogu un jogurta masā. Cilā, līdz abas masas ir pilnībā sajaukušās.
Kūkas pagatavošana:
- Biskvītu no formas neizņem. Tam pa virsu lej sagatavoto jogurta masu, virspusi izlīdzina. Liek ledusskapī sastingt.
- Nepieciešamas vismaz 12-24 stundas, lai kūka ledusskapī “nogatavotos”. Ja kūku vēlies ēst ātrāk, vari pievienot par 10 gramiem vairāk želatīna.
- Kad jogurta kārta ir sastingusi, uzmanīgi noņem formas malas. Es no sākuma paturēju nazi zem karsta ūdens un izbraucu ar to starp kūku un formas maliņu, lai malu būtu vieglāk noņemt un tā izskatītos skaistāk. Līdzīgi nazi patur zem karsta ūdens pirms kūkas sagriešanas gabaliņos.
- Kūkas virsmu dekorē pēc saviem ieskatiem. Es izmantoju mellenes, dzērvenes un pūdercukuru.
Iedvesma: “Dienas Ēdieni” 2014.gada Nr. 6, oriģinālās receptes autors Jānis Kairis
Mairita says
Vai beramā želatīna vietā var izmantot arī želatīna lapas!?? Cik daudz tad vajadzētu likt pie receptē norādītās jogurta masas, ja vienā paciņā ir 12 želatīna lapas kopā 20g.
P.S. Ar 12 lapām želatīna var sarecināt max. 1 litru šķidruma.
Ilze says
Lieliska recepte un riktīgi garšīga kūka! Paldies! (es gan liku mazāk želatīna, jo izlasīju, ka viena 9g paciņa paredzēta 1l saželēšanai ; pieliku 2 un viss bija super!)
Agrita says
Ļoti laba recepte. Manā variantā ar upenēm, kazenēm un mellenēm garšoja pēc vasaras.
Zane says
Ļoti garšīga vasaras kūka! Paldies!
Kristīne says
Es gribētu pamēģināt kūku padarīt liesāku. Sakiet, vai ja aizvietot jogurtu ar pazemināta tauku satura jogurtu un saldo krējumu ar “quark” kūka sanāktu tikpat laba?
Linda Tellgrena says
Var mēģināt šādu versiju, vienīgi vajadzētu pielikt kādus 5-10 gramus vairāk želatīna. Un jārēķinās, ka kūkas tekstūra nebūs tik izteikti krēmīga. Garšai gan vajadzētu joprojām būt labai!
Dārta says
Vai kūku varētu gatavot arī parastajā kūkas formā?
Linda Tellgrena says
Protams!
Olga says
Laba kūka! Īpaši dāmām kas skaita kalorijas! Vienīgi man gar metāla pannas malām jogurta masa palika nesmukā tumšā krāsā. Varbūt jālieto citu materiālu krema stindzināšanai.