Buberts man asociējas ar bērnību – silts, čaugans un ļoti ļoti gards. Baudāms kopā ar skābenu dzērveņu (vai kādu citu ogu) ķīseli. Iesaku izmantot svaigas labas kvalitātes lauku olas.
Izejvielas (4-6 porcijām):
- 110 grami mannas
- 560 grami piena
- 80 grami cukura
- 4 lauku olas, atdalīti baltumi no dzeltenumiem
- šķipsniņa sāls
- 1 ēdamk. vaniļas esences
- 800 grami dzērveņu ķīseļa (vai citu skābu ogu mērces) pasniegšanai – recepti skatīt zemāk
Gatavošana:
- Vidēja izmēra katlā uzvāra pienu, samazina uguni un maisot pakāpeniski pievieno mannu un šķipsnu sāls. Lēnām vāra un turpina maisīt, līdz manna uzbriedusi (apmēram 5 minūtes). Noņem no uguns un atdzesē 5 minūtes.
- Olu dzeltenumus saputo kopā ar cukuru un vaniļas esenci, līdz dzeltenumi kļūst gaiši. Iegūto masu iemaisa nedaudz padzisušajā mannā. Turpina atdzesēt vēl 10 minūtes.
- Stingrās putās saputo olu baltumus. Iecilā atdzisušajā biezputrā.
- Deserta trauciņos vai seklās bļodiņās ielej ogu ķīseli / mērci, pa virsu liek bubertu.
Dzērveņu mērces recepte:
Izejvielas:
- 800 ml ūdens
- 200 grami dzērveņu
- 120 grami cukura
- 100 ml apelsīnu sulas
- 3 tējk. kartupeļu cietes
Gatavošana:
Dzērvenes pārlasa, noskalo un sašķaida (ietinu marlē un izmantoju kartupeļu stampiņu), izspiež sulu. Čagām pārlej ūdeni, uzvāra un izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru un apelsīnu sulu, uzvāra. Beigās pievieno dzērveņu sulu un nelielā ūdens daudzumā atšķaidītu cieti, uguni nogriež. Atdzesē. Uzglabāt vislabāk istabas temperatūrā (bet ne ilgāk par 24 stundām), lai mērce saglabātu šķidro konsistenci.
Atbildēt