Kādu sestdienu, apmeklējot vietējo zemnieku tirdziņu, pie olīvu pārdevējiem pamanīju lielā bļodā sakrautus konservētus citronus. Mana ziņkārīgā daba lika pēc atgriešanās mājās noskaidrot, kas tie īsti tādi ir un kā tos lieto! Tātad izpētes rezultātā tapa skaidras šādas lietas:
- citronu konservēšanas ideja nākusi no marokāņu virtuves
- pats konservēšanas process ir vienkāršs, galvenās izejvielas ir tikai divas – citroni un jūras sāls
- izmanto tajos ēdienos, kur citādi izmantotu citronu sulu – kuskuss, rīsi, zivs un gaļa, zupas un sautējumi
- izmantota tiek tieši citrona miza (tāpēc labāk, ja tā citronam ir biezāka!)
- nepieciešams tikai mazs gabaliņš konservētā citrona, jo tas ir ļoti aromātisks un stiprs (pirms lietošanas ieteicams noskalot zem tekoša ūdens)
- citroni būs gatavi lietošanai 1 mēnesi no iekonservēšanas dienas un derīgi, glabājot ledusskapī – 2 gadus
- ar šādu metodi var konservēt arī laimus un apelsīnus
Vienā no saviem mīļākajiem blogiem (http://thestonesoup.com) atradu instrukciju, kā citronus var iekonservēt mājas apstākļus un – nolēmu izmēģināt!
Nepieciešamas šādas izejvielas:
- citroni
- jūras vai košera sāls
- veseli melno piparu graudi
- pēc izvēles – kanēļa standziņa, fenheļa sēklas, koriandra sēklas
Viss sākas ar kvalitatīvu citronu izvēli. Ja iespējams, ņemiet bioloģiskos citronus, jo tie nebūs apstrādāti ar vasku.
Dezinficē burku, kurā tiks likti citroni. Tad ar vārošu ūdeni noskalo arī pašus citronus. Pēc tam ķeras pie pašas konservēšanas – burkas dibenā ber sāls karoti, tad kārto citronu gabalus, tad atkal sāli – un tā, kamēr burka ir pilna! Citronus gabali ir jāiespiež kārtīgi, lai no tiem izdalītos sula un noklātu burkā jau esošos augļus.
Vislabāk, man šķiet, pats process ir parādīts šajā video:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=K6xSRMfie1I
Jāatzīst, ka konservēšanas process bija ļoti vienkāršs – un ceru, ka rezultāts būs interesants un izmantojams, lai atzītu šo eksperimentu par izdevušos :) Pēc mēneša noteikti nopublicēšu kādu recepti ar konservētu citronu izmantošanu.
Atbildēt