Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Ziedkāpostu sacepums jeb Gratin de chou-fleur

December 26, 2010 4 Comments

Ir ēsts. Ir dzerts. Un atkal ēsts un atkal dzerts…. Pateicoties skaistajam un saulainajam laikam vakardien, pāris stundas vismaz sanāca pavadīt svaigā gaisā, aktīvi kustoties un sniegus brienot :) Šodien atkal tāda ļoti mierīga diena.

Domājot par pusdienu ēdienkarti, nez kāpēc gribējās kaut ko no dārzeņiem. Uz gaļu vairs ‘nevelk’….. Tad nu tapa puķkāposti ar bešamela mērci jeb gratin de chou-fleur. Vajadzīga viena puķkāposta galva, milti&sviests&piens&siers. Un garšvielas pēc sirds patikas! – es liku tikai rīvētu muskatriekstu, bet derēs arī ‘austrumu’ garšvielas – romiešu ķimenes, karijs utt.

Izejvielas:

  • 1 kg ziedkāpostu
  • 50 g sviests
  • 2 ēdamkarotes (30 g) miltu
  • 0.5 l piena
  • 100 g rīvēts siers (Grijēras vai Ementāles)
  • sāls, pipari un rīvēts muskatrieksts

Gatavošana:

Vāram puķkāpostu. Puķkāposta galvu sadala mazākās vienāda izmēra galviņās, nomazgā. Liek lielā katlā vārošā sālsūdenī. Vāra 15 minūtes, līdz galviņas ir mīkstas. Nolej ūdeni.

Bešamela mērces gatavošana. Izkausē sviestu pannā uz lēnas ugums. Pievieno izsijātus miltus un maisa, līdz izveidojusies viendabīga masa un parādās putas. Pievieno pienu un turpina maisīt. Ļauj sabiezēt, mērci maisot uz vidējas uguns apmēram 10 minūtes. Beigās pievieno sāli, piparus un nedaudz rīvētu muskatriekstu. Noņem no uguns un pievieno 50 g jeb pusi no rīvētā siera. Maisa, līdz siers izkūst un mērce kļūst viendabīga.

Sacepuma  jeb gratin gatavošana. Puķkāposta galviņas izkārto vienmērīgā slānī cepampannā. Pārlej ar bešamela mērci. Pārkaisa ar atlikušo (50 g) sieru. Pēdējais – pa virsu liek mazais sviesta piciņas. Cep 190C uzkarsētā cepeškrānī grila (cepšana no augšas) režīmā 5-10 minūtes, kamēr sacepums kļūst vietām viegli zeltaini brūns.

Iedvesma: Epicurien


Filed Under: Dārzeņu ēdieni Tagged With: Francijas virtuve, Kāposti, Klasika, Piedevas gaļas ēdieniem, Sautējumi, Siers, Veģetāri

« Ziemassvētku ēdienkarte 2010
Noteikti – Labākais alus pasaulē* »

Comments

  1. Gugu says

    January 25, 2016 at 21:15

    Paldies! Šī ir lielisko recepte! Mūsmājās tā jau ieviesusies kā tradicionāla maltīte! Ļoti vienkārši un gardi! :)

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      January 26, 2016 at 00:09

      Paldies, ka uzrakstīji! Iemīļotās receptes ir zelta vērtē :)

      Reply
  2. Alise says

    April 27, 2016 at 14:01

    Lauzot galvu, ko gan atkal pagatavot pusdienās, starp visiem google atradumiem”puķkāpostu sacepums ar malto gaļu/n-skaita dažādiem dārzeņiem/ar olu/vistu u.c.” uzdūros šai receptei, kas bija vienkārša un izklausījās garšīga, tikko pagatavota un jāteic, ka ir supergaršīgi, iz sērijas “keep it simple and tasty”.

    Citiem, kas eksperimentēs ar šo franču brīnumu – var gadīties, ka sacepuma “apbrūnināšanai” būs nepieciešams ilgāks laiks, manā gadījumā tās bija 30min, bet puķāposti iekšā nebija “putrā”, tā kā par to var nesatraukties, ja nākas paturēt ilgāk. Droši vien atkarīgs no cepeškrāsns dukas. :)

    Paldies Linda, manā ikdienā ļoti noderīgs blogs!

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      April 27, 2016 at 14:25

      Alise, paldies par jaukiem vārdiem! Un jā – tās ir visvērtīgākās receptes – kuras simple un tasty :)

      Reply

Leave a Reply to Linda Tellgrena Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in