Burkānu kūka laikam ir jāpieskaita pie kūku cepēju klasikas. Lai arī kā, to cepu pirmo reizi. Nezinu, vai jāsaka paldies labajai receptei vai virtuves mazajiem gariņiem, bet kūka Jaunā Gada sagaidīšanas svinībām sanāca lieliska!
LAIMĪGU JAUNO GADU!
Izejvielas:
- 1 apelsīna miza un sula
- 50 grami rozīnes
- 150 ml rafinētas saulespuķu (vai kādas citas neitrālas garšas) eļļas plus papildus eļļa formas ietaukošanai
- 2 olas
- 140 g brūnā cukura
- 170 grami miltu
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 2 tējk. kanēļa
- 2 tējk. piparkūku garšvielas
- 1 tējk. cepamās sodas
- 140 g burkānu, sarīvēti uz rupjās rīves
- 50 g riekstu (smalki sakapāti) plus daži dekorēšanai
Glazūrai:
- 200g mīkstā siera vai maskarpones
- 50g sviesta, istabas temperatūrā
- 85g pūdercukura (izsijāta)
- šķipsniņa kanēļa
Gatavošana:
- Ja iespējams, iepriekšējā vakarā sagatavo šīs izejvielas – sajauc apelsīna miziņu un sulu trauciņā kopā ar rozīnēm. Ja nav laika, tad šīs pašas izejvielas sajauc bļodiņā un liek mikroviļņu krāsnī vidējā temperatūrā uz 1-2 minūtēm.
- Liek sildīties krāsni uz 180C/160 C (ar ventilatoru). Ietauko keksa cepamo trauku.
- Sajauc kopā eļļu ar olām.
- Sajauc cukuru, miltus, cepamo pulveri, kanēli un piparkūku garšvielu, sodu.
- Lielā bļodā kopā liek eļļas un olu masu (3.punkts), miltu masu (4.punkts), sarīvētos burkānu, riekstus, apelsīnu un rozīņu masu (1.punkts). Visu kārtīgi samaisa ar koka karoti, līdz veidojas viendabīga masa.
- 5.punktā iegūto masu lej ietaukotajā keksa formā. Cep cepeškrāsnī apm. 1 stundu uz vidējā plaukta (vai līdz burkānkūka gatava).
- Kūku no formas ārā ņem, kad tā atdzisusi.
- Atdzisušo un no formas izņemto kūku pārklāj ar glazūru un noliek vēsumā, lai glazūra atdzistu.
- Glazūras pagatavošana – ar elektrisko mikseri sajauc mīksto sieru, sviestu, pūdercukuru un kanēli, līdz veidojas viendabīga masa. To pārklāj izceptās kūkas virsai un dekorē ar riekstiem.
* Rūgstošos miltus var iegādāties jau gatavus vai arī sajaukt mājās pēc šādām proporcijām –
- 100 g miltu
- 1 tējk. cepamā pulvera (3 g)
- šķipsniņa sāls
Iedvesma: BBC Good Food
hm@ says
Man jautājums par burkāniem – tiešām tik maz? 140 grami?
(p.s. ieliec receptes pierakstā gramus, aizmukuši kaut kur:) ) un SAPā pieliku linku uz vēl vienu burkānkūku, varbūt tevi interesē!
Linda says
hm@, paldies par aizrādījumu, labosim :) tiešām, 140 grami nevis 140 burkāni! tiešām nav daudz, salīdzinot ar Tevis mēģināto recepti – tāpēc varbūt šeit jāraksta ‘kūka ar burkāniem’ nevis ‘burkānu kūka’ ;) bet rezultāts bija tik labs, ka patiesībā vienalga, cik tur konkrētā dārzeņa bija pielikts!
hm@ says
Tas nebija domāts kā pārmetums:) es vairāk “uztraucos” par to, vai nesanāk pārāk maza tā kūka, ja tur tikai 140gr burkānu. Bet vislabākais šai receptē ir mascarpones glazūra – tā ideāli harmonē gan ar šādu burkānkūku, gan ar kārtīgi slapju un neveselīgu šokolādes kūku!