Šo ierakstu veģetāriešiem un gaļas nemīlētājiem labāk nelasīt! Drosmīgie – uz priekšu ;)
Leģenda vēsta, ka kādai sabiedrības dāmai Milānā 20.gs. piecdesmitajos gados ārsts aizliedzis ēst termiski apstrādātu gaļu. Viņa devusies uz savu mīļāko restorānu un izklāstījusi viesmīlim savas likstas. Tas ātri esot izdomājis ēdienu no jēlas liellopu gaļas – plāni sagrieztas gaļas šķēles, pārlietas ar mērci, kas gatavota no majonēzes, vušesteras mērces un citronu sulas. Kundzei ēdiens ļoti iegaršojies un tā regulāri nākusi uz restorānu baudīt savu iemīļoto ēdienu. Bet tajā laikā jēlas gaļas ēšana nav bijusi ierasta lieta, un viņa esot kautrējusies to pasūtīt. Tad izpalīdzīgais viesmīlis paskatījies uz pie sienas piekārto gleznu un nosaucis jauno ēdienu par Carpaccio, slavenā Renesanses gleznotāja vārdā. Tas bijis kodētais nosaukums šim nu jau visā pasaulē pazīstamajam ēdienam, kuru tagad var baudīt vai ikvienā labā restorānā.
Pirms pāris dienām vakariņās uz terases restorānā Sepia baudītais carpaccio bija vienkārši dievīgs! Šodien mēģināju to pagatavot mājās un ziniet – nebija slikti :) Galvenais šajā ēdienā ir gaļas kvalitāte, tāpēc, ja iespējams, izvēlies bioloģiski audzētu un pareizi nogatavinātu liesu liellopa gaļu. Būs vajadzīgs arī ass nazis, jo gaļa ir jāsagriež plānās šķēlītēs.
Starp citu, manā dārzā puķu kastē pirms 5 nedēļām iesētā rukola ir sasniegusi ēdamgatavības pakāpi :P Šodien devos ar šķērītēm rokās to paretināt!
Izejvielas (2 pers.):
- 150 g plānas liellopa gaļas šķēles
- sauja rukolas
- balzamiko etiķa sīrups
- olīvēļļa
- 30 g ciedru rieksti
- 3 tējk. parmezāns skaidiņās
- sāls un pipari
- Liellopa gaļu sagriež plānās šķēlēs. Uz gaļas dēlīša noklāj pārtikas plēvi un gaļas šķēles izkārto vēdekļa formā uz tā. Pa virsu atkal liek pārtikas plēvi. Tad ar gaļas āmuriņu uzmanīgi izklapē gaļu, līdz tā kļūst pavisam plāna. Tad noņem plēvi un gaļu ‘uzgāž’ uz šķīvja, pēc tam no tās noņemot palikušo pārtikas plēves kārtu.
- Pa virsu liek rukolu. Pārlej ar nedaudz olīveļļas.
- Pārber ar saujiņu ciedru riekstu un parmezānu.
- Noslēgumā visu pārlej ar balzamiko etiķa krēmu. Sāls un svaigi malti pipari pēc garšas.
- Šeit atradīsiet video par carpaccio gatavošanu.
Atbildēt