Atvaļinājums beidzies. Tas bija dievīgi! – 3 nedēļas visādu darbu & nedarbu, satikšanos & darbošanos…. Grūti atgriezties ikdienas rutīnā, jo arī tik īsā laikā var aizmirst pavisam parasto lietu kārtību. Bet tieši jau tāda ir brīvdienu sūtība – izlikt mūs ārpus ikdienas un ļaut dzīvot tā, kā pašiem gribas, bez 9.00-17.-00 rāmja!
Jāatzīstas, ka Latvijā man sanāca gardēžu brīvdienas :) Tā kā mājās pārējos 11 mēnešus gatavoju ēst gandrīz katru dienu, tad atvaļinājumā gribējās, lai citi gatavo man! Par saviem kulinārajiem piedzīvojumiem būs atsevišķs bloga ieraksts ar skaistām ēdienbildēm – Latvijā ir tik daudz restorānu & co pērļu. Par to vēlāk :)
Pirms atvaļinājuma man bija uznācis ēst gatavošanas bums. Publicēšu receptes, kas ir atrodamas vasaras krājumā. Pirmā – itāļu virtuves klasika. Gatavoju pirmo reizi. Sanāca dievīgi. Īpaši – tomātu mērce ar saldo krējumu. Biju skeptiska par to, kā spināti ‘sakulsies’ kopā ar rikotu – bet – nekādu problēmu! Un cannelloni pildīšana ir forša nodarbe, ko uzticēt bērniem, jo tas nemaz nav tik sarežģīti kā izskatās.
Sastāvdaļas (6 pers):
- 400 g svaigu spinātu
- 500 g rikotas
- 2 olas
- nedaudz – piparmētru lapiņas, timiāns, rozmarīns
- 120 g rīvēts parmezāns
- 250 g cannelloni
Tomātu mērcei:
(ja gribas vairāk mērces, var ņemt nevis divas, bet trīs konservēto tomātu bundžas un attiecīgi palielināt arī pārējo sastāvdaļu daudzumu)
- 1 ēdamk. olīveļļas
- 1 vidējs sīpols
- 4 ķiploka daiviņas
- 800 g konservētu tomātu
- 125 ml saldā krējuma
- 1 tējk. smalkā cukura
- Pagatavo tomātu mērci: pannā uzkarsētā eļļā apcep mazos gabaliņos sagrieztu sīpolu. Pievieno sīki sakapātu ķiploku, vēl nedaudz apcep. Tad pievieno konservētos tomātus un sagaida pirmo burbuli (kad mērce uzvārījusies). Liek virsū vāku un uz mazas uguns 20 minūtes visu sautē, pa laikam apmaisot. Tad noņem no uguns, nedauz padzesē. Beigās iemaisa saldo krējumu un cukuru.
- Kamēr tomātu mērce sautējas, sagatavo spinātu-rikotas masu pildīšanai. Spinātu lapas sagriež mazākos gabaliņos, tad salātu traukā tos sajauc ar rikotu, olām, garšaugiem un 40 g parmezāna. (Ja izmanto saldētus spinātus, tos pirms sajaukšanas ar pārējām izejvielām atkausē.) Ar sagatavoto masu piepilda cannelloni.
- 1/3 no tomātu mērces ielej cepampannas (25×35 cm) dibenā. Pa virsu ar nelielām starpiņām (skat. attēlu) liek pipildītos cannelloni. Pa virsu pārlej atlikušo 2/3 mērci.
- Pārklāj ar folliju un liek uz 180C uzkarsētā cepeškrāsnī uz 30 minūtēm. Tad folliju noņem, pārber atlikušo parmezānu un turpina cept 20 minūtes, līdz pārbērtais siers izkusis un sāk kļūt nedaudz brūns.
Kristiāna Kovale says
Jau atkal gribas ēst :)) izskatās garšīgi!
Kristīne says
Paldies par recepti, bet galīgi nesakrita sastāvdaļu daudzumi. Vai tiešām 600 g spinātu? Man lai piepildītu (pamatīgi) 250 g kaneloni pilnīgi pietika ar 300 g spinātiem un 300 g rikotu. Ja būtu ņēmusi pēc receptes, tad puse paliktu pāri.
Linda says
Kristīne, paldies par atsauksmi! Patiesībā, kad pēdējo reizi gatavoju, izmantoju arī tikai 400 g spinātu. Rikotas daudzums gan pēc receptes. Domāju, ka recepte ņemot vērā mūsu abu pieredzes, ir jāatjauno! Prieks, ka Tu izmantoju vēsu prātu un ka kaneloni izdevās :) Īsta pavāra intuīcija!
Kristīne says
Kad rakstīju kimentāru, kaneloni cepās krāsnī. Tagad esmu sajūsmā par recepti-ārkārtīgi garšīgi. Visi ēda slavēdami. Pat vidējsis bērns, kurš neēd tomātus, spinātus “arī vispār nē”, nespēja noturēfies pretim kārdinošai smaržai un bija dpiests atzīt, ks “vispār garšīgi mazliet ir” :) Paldies, Linda, par recepti. Es izmantoju 2 plastikāta kastes 125 g katrā ar spinātu lapiņām un bija atliektiem galiem. Rikotu rīvēju, jo nebija ideju kā citādāk sasmalcināt. Bet tās jau tiksi nianses. Katrai saimniecei savas :)
Linda says
Man liels prieks par tādu scenāriju ;) Rikota, ko parasti izmantoju, ir mīksta mīksta kā pufīgs biezpiens…. Rīvēt gribēdama nevarētu, jo vienkārši sanāk samaisīt ar olu bez piepūles. Varbūt tāpēc mums atšķīrās izmantojamie daudzumi? Lai nu kā, forši, ka atradi savas īstās proporcijas izejvielām!
inga says
Paldies par recepti. Mūsu kaneloni patreiz krāsnī. Tomēr proporcijas man nekādīgi neatbilda. Pirmkārt, nesaprotu, kā gan jums izdevās visus tos salikt vienā pannā. Man sanāca divas pannas (izmērs tāds pats) un tādejādi mērces bija krietni par maz. Pildījums , turpretim, palika pāri…
Linda Tellgrena says
Vēl vakar taisīju pēc šiem daudzumiem un sanāca precīzi viena panna :) Grūti saprast, kur nesakritība….
inga says
Var jau būt ka paši kaneloni mēdz būt dažāda izmēra…manā 250gr kastē bija 24gb.