Klasiskā siera kūka ar vasaras ogām ir vispopulārākā šī bloga recepte. Tas nozīmē, ka visiem garšo siera kūkas :) Tāpēc izdomāju nopublicēt recepti kūkai, ko vakar gatavoju Ziemassvētku maltītei. Dzīvojot Beļģijā, ir grūti nemīlēt kazas sieru – šeit no tā gatavo burvīgus karstā kazas siera salātus, pārlietus ar izkudušu medu…
Bet ja runā par kūkām – teikšu godīgi, šamējā negaršo tīrā veidā pēc kazas siera (ja nu kādam tas neiet pie sirds) – tā vienkārši garšo ‘savādāk’, labā nozīmē! Un nav īpaši salda. Dzērveņu mērce ir paskāba un līdz ar to labā līdzsvarā ar saldāko siera masu.
Lai izdodas!
Izejvielas (10-12 pers):
- 12 Digestive vai Selgas cepumi
- 75 g sviests, kausēts
- 450 g Philadelfia vai Kāruma krēmsiers
- 340 g kazas krēmsiers
- miziņa no 1 laima (var arī ņemt citronu)
- sula no 1 laima (var ņemt arī citronu)
- 1 tējk.vaniļas cukurs
- 200 g smalkais cukurs
- 2 olas
- 500 g svaigas vai saldētas dzērvenes
- 80 ml sarkanvīna
- 150 g cukura (daudzumu var piemērot savām garšas kārpiņām)
- 1.5 ēdamk. kartupeļu miltu (vai kukurūzas miltu)
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170C. Izkausēto sviestu sablendē kopā ar cepumiem (ja nav blendera, tad var sadrupināt ar pirkstiem un saspaidīt ar dakšiņu). Masu liek apaļajā kūkas formā ar noņemamām malām, nedaudz piepresē ar karotes dibenu un cep krāsnī 5-7 minūtes. Atdzesē.
- Samazina krāsns temperatūru uz 160C. Kūkas pildījumam kopā ar mikseri saputo krēmsieru, kazas krēmsieru, laima miziņu un sulu un vaniļu. Beigās pakāpeniski pievieno cukuru, noslēgumā – pa vienai olai. Puto, kamēr masa kļuvusi viendabīga un krēmīga. Masu ielej apaļajā formā pa virsu izceptajai pamatnei. Cep krāsnī apt 50 minūtes – lai kūkas malas būtu ‘sastingušas’, bet vidus vēl nedaudz ‘kustīgs’ (kūka nogatavosies atdziestot). Noliek vēsumā vismaz uz pāris stundām – vislabāk uz visu nakti.
- Mērcei savāra kopā dzērvenes, sarkanvīnu un cukuru – sagaida pirmo burbuli. Tad glāzē iesmeļ dažas ēdamkarotes šķidruma no mērces, nedaudz padzesē un šķidrumā iemaisa kartupeļu miltus – sakuļ, lai nepaliktu miltu kunkuļi. Dzērveņu masai liek virsū vāku un uz nelielas liesmiņas pasautē apt.10 minūtes, pa laikam apamaisot. Šī procesa rezultātā dzērvenēm vajadzētu pārsprāgt. Pievieno šķidrumu ar kartupeļu miltiem, izmaisa un atkal sagaida burbuli. Ņem nost no uguns un atdzesē. Cukura daudzumu pielāgo tam, cik saldu mērci katrs vēlas!
- Pasniedz katru kūkas gabaliņu pārlietu ar dzērveņu mērci.
Iedvesma: Dash of East
Atbildēt