Apmēram reizi mēnesī gatavoju risoto. Kad piešauta roka, šis ēdiens nemaz nešķiet tik sarežģīts pagatavošanā. Līdz ar to atliek vien atrast pusstundu pastāvēšanai pie plīts!
Šoreiz mana klasiskā risoto vēl viena variācija ar baravikām – tepat aiz stūra ir baraviku sezona, tad nu šī recepte būs īsti vietā. Man gan tik ļoti nepaveicās un izmantoju veikalā ‘Avokado’ pirktās žāvētās baravikas. Mīlu sēņu sezonu!
Garšvielas var pievienot pēc savas gaumes – derēs nedaudz salvija, Vidusjūras garšvielu maisījums, baziliks, raudene. Galvenais neaizrauties ar garšvielām – jāļauj sēnēm izpausties :)
Izejvielas (4 pers):
- 35 g žāvētu baraviku vai 5-7 vidēja izmēra svaigās baravikas
- 80 g sviesta
- 2 šalotes sīpoli, sagriezti mazos gabaliņos
- 280 g risoto rīsu („arborio” vai „carnaroli”)
- 150 ml baltvīna
- 1 litrs dārzeņu buljona, karsts
- 2 vistas filejas
- eļļa cepšanai
- 100 g Parmas siera, sagriezts caurspīdīgās šķēlītēs
Gatavošana:
- Ja izmanto žāvētas baravikas – tās aplej ar glāzi verdoša ūdens, liek traukam virsū vāku un atstāj baravikas uzbriest (min.1 h). Ja izmanto svaigās baravikas – notīra, sagriež tādos gabaliņos, kā sēņu mērcei un apcep sviestā, pievienojot sāli pēc garšas.
- Sagatavo buljonu, tam jābūt vārīšanās temperatūrā (silda uz lēnas uguns). Atsevišķā pannā izkausē 2/3 sviesta, iemaisa tajā šalotes un sautē, palaikam apmaisot, uz vidējas uguns 5 minūtes – šalotes gabaliņiem jābūt mīkstiem, bet nedrīkst arī pārcept. Rīsus ber pannā, kurā cepas šalotes un visu kārtīgi izmaisa – tā, lai rīsi no sviesta kļūtu spīdīgi un pilnībā ar to noklāti. Pēc pāris minūtēm rīsu gali sāks kļūt caurspīdīgi.
- Rīsiem pievieno baltvīnu un vāra, līdz viss vīns ir iztvaikojis. Sāk buljona pievienošanu – sāk ar pusglāzi un, cītīgi maisot, buljonu turpina pievienot 25-30 minūšu garumā, kamēr rīsi ir ad dente (lai tie nebūtu pārvārīti, bet vidū vēl nedaudz cietāki kā ārpusē!). Rīsiem (risoto) ir jābūt krēmīgiem un sulīgiem. Nav obligāti izmantot visu buljonu, jāskatās, cik šķidruma rīsi ‘apēd’.
- Kamēr gatavojas rīsi, vistas fileju sagriež kumosa lieluma gabaliņos un apcep uz pannas eļļā. Ja izmanto žāvētas baravikas, tās pievieno cepšanās beigās un pacep kopā ar vistu aptuveni 1 minūti (lai izsiltu).
- Kad risoto noņemts no uguns, tam pievieno apceptās baravikas un vistas gabaliņus. Spināti Pirms pasniegšanas katrai risoto porcijai pārber plānās šķēlēs rīvētu Parmas sieru.
Atbildēt