Šis noteikti ir deserts, kas prasa mazliet vairāk laika. Bet ir reizes, kad gribas pagatavot kaut ko īpašu un pēc izskata efektīgu – tad nu vienu porciju lielās saldējuma kūciņas būs īsti laikā!
Izejvielas (6 pers):
- 750 ml aveņu sorberta (man vislabāk patīk Cote D’Or)
- 125 g maskarpone
- 50 g sviests
- 50 g tumšā šokolāde
- 9 Digestive vai Selgas cepumi
- 100 ml saldais krējums
- 3 ēdamk. vaniļas liķiera vai 1 tējk. vaniļas esences
- 2 ēdamk. šķidra medus
- 2 tējk. svaigi spiestas citrona sulas
- aveņu mērcei – 250 g svaigu vai saldētu aveņu, 2 ēdamk.cukura + avenes dekorēšanai
Gatavošana:
- Dažas stundas pirms pasniegšanas vai iepriekšējā dienā: mazā katliņā izkausē sviestu. Blenderī sablendē šokolādi vai šokolādes čipus un cepumus. Uz mazas uguns izkausētajam sviestam pievieno šokolādes un cepumu masu. Izmaisa.
- Uzputo saldo krējumu. Uzmanīgi iemaisa maskarponi, citronu sulu, medu un liķieri (vaniļas esenci) – turpina maisīt, līdz masa kļūst viendabīga.
- Gatavo kūciņas – 4 tējas (kafijas) krūzītēs vai mazos trauciņos (apm. 150 ml katrs) piepilda 3/4 ar aveņu sorbertu. Izlīdzina. Lai varētu vieglāk kūciņas pēc tam izņemt, trauciņus izklāj ar pārtikas plēvi tā, lai plēve nedaudz pāri trauciņa malām.
- Ar karoti ‘izgrebj’ sorbertā iedobi, tajāā iepilda maskarpones krēmu.
- Atlikušo 1/4 no trauciņa (krūzītes) noklāt ar sviesta-cepumu masu (tā veidos kūciņas pamatni). Liek saldētavā. Jādarbojas veikli, lai sorberts nepaspētu izkust.
- Gatavo aveņu mērci – avenes sablendē kopā ar cukuru blenderī. Izberž caur sietu.
- Kūciņas sagatavo pasniegšanai: izņem no saldētavas un uz brīdi iemērc ļoti karstā ūdenī. Pieturot ar pārtikas plēves maliņām, izņem no trauciņiem. Pasniedz ar aveņu mērci un dekorē ar veselām avenēm.
Atbildēt