Atceros savu sākotnējo satikšanos ar taizemiešu aukstajiem nūdeļu salātiem – pirmās vakariņas Bangkokā, liels izsalkums, skaists šķīvis ar svaigiem un kārdinošiem salātiem…. Pēc pirmā kumosa kļuva skaidrs, ka viena lieta ēdienkartē gan nebija norādīta, proti – salāti bija ļoti ļoti asi. Vismaz manām eiropietes garšas kārpiņām. Ēdu, mute ‘dega liesmās’ un sapratu, ka turpmāk ar Taizemes ēdieniem uzmanīgi – pat ja ēdienkartē nav asuma mērījumu čili pākstīs, jebkurš ēdiens var izrādīties ugunīgi dedzinošs (izrādās, tam labi palīdz cukura paturēšana mutē – cukurs uzsūc lielāko daļu asuma un krīze pārvarēta).
Tomēr, neskatoties uz pārsteigumiem pilnu pirmo tikšanos, šie nūdeļu salāti kļuva par vieniem no maniem mīļākajiem taizemiešu virtuves ēdieniem- gan savienojumā ar vistu, gan jūras veltēm. Šodien pirmo reizi mēģināju nūdeļu salātus uzmeistarot mājās – un jā, izdevās! Protams, gatavošana prasīja laiku, bet rezultāts neatpalika no ceļojumos baudītajiem salātiem garšu kombināciju ziņā (ar asumu gan šoreiz neaizrādvos).
Izejvielas (4 pers):
Vistas marinādei:
- 700 g vistas filejas
- 2 ķiploka daiviņas
- 5 cm ingvera saknes
- 1 sarkanā čili pāksts
- sula no puslaima
- 2 tējk. brūnā cukura
- 1 tējk. sojas mērces
- eļļa cepšanai
- sojas mērce pēc garšas
Salātiem:
- pāris saujas salātu lapu – derēs: romiešu, rukola, ledus salāti, salātu mix utt.
- 1 vidēja paprika
- 2 vidēja izmēra burkāni, nomizoti
- puse garā gurķa, nomizota un ar izņemtām sēklām
- ja ir – 150 g baltā redīsa
- sauja ar svaigām piparmētrām un koriandru (kinzu)
- ja vēlas asus salātus – čili pārksts ar izņemtām sēklām, sīki sagriezta.
- 125 g rīsu nūdeles
- pussauja apgrauzdētu zemesriekstu
Salātu mērcei:
- 3 ēdamk. zivju mērces (fish sauce)
- 3 ēdamk. rīsu vīna etiķa vai mirina
- sula no puslaima (ja laims pasauss – sula no visa augļa)
- 3 tējk. brūnā cukura
Gatavošana:
- Sagatavo vistu marinēšanai, sagriežot to pagarās sloksnītēs. Marinādi gatavo, visas marinādes izejvielas rupji samaļoti blenderī vai saspaidot piestā. Vistas gabaliņus aplej ar madinādi un noliek vēsumā vismaz uz pāris stundām (ideāli – uz nakti). Pannā uzkarsē eļļu un liek cepties iemarinētos vistas gabaliņos, beigās pievieno sojas mērci. Kad vista izcepusies, to noliek malā atdzesēties – pēc tam ar pirkstiem saplucina kumosa izmēra gabaliņos.
- Salātu svaigās daļas gatavošana – burkānus ar mizojamo nazi sagriež plānās šķēlītēs. Gurķi, redīsu un papriku sagriež plānos salmiņos. Zaļumus (piparmētru un koriandru) saplucina mazos gabaliņos. Pēc vēlēšanās pievieno sagriezto čili pāksti.
- Nūdeles sagatavo saskaņā ar norādēm uz paciņas. Noskalo vēsā ūdenī.
- Salātu mērci pagatavo, sajaucot visas sastādaļas (tā, lai cukurs būtu izkusis).
- Salātus liek kopā – bļodā zaļajā salātu masā iecilā istabas temperatūras nūdeles un vistas gabaliņus. Beigās pirms pasniegšanas pārlej ar mērci. Var pārkaisīt ar sakapātiem zemesriekstiem.
Atbildēt