Jāņi man vienmēr asociējas ar laiku, kad parādās pirmie jaunie kartupeļi! Šos pirmos eksemplārus gribas baudīt īpašos veidos – vislabāk vienkārši uzvārītus kopā ar dillītēm. Bet ja neapēdas visi uzvārītie siltā veidā, tad var gatavot salātus. Vienu kartupeļu salātu recepti blogā jau esmu publicējusi, šī būs otrā un – vienkāršākā. Izejvielas, kas pieejamas katrā virtuvē bez īpašas piepūles. Sinepes un mārrutkus mērcei pielāgojiet pēc savas gaumes – vienam garšos maigāki salāti, citam – ar asumiņu.
Sastāvdaļas (5-7 personām):
- 1 kg jauno kartupeļu – vēlams izvēlēties stingrus, nevis miltainus kartupeļus
- 200 g zaļo zirnīšu (ja saldēti, tad atkausē)
- 2 sarkanie sīpoli, sagriezti plānās ripās
- 4 vārītas olas, katra sagriezta 4 daivās
Mērcei:
- 2/3 paciņas majonēzes
- 2 ēdamk. pilngraudu sinepju (franču sinepes, jo krievu būs par stipru!)
- 2 ēdamk. galda mārrutku
- 1 tējk. cukura
- daži zariņi diļļu
- sāls pēc garšas
Gatavošana:
- Jaunos kartupeļus nomazgā un kārtīgi noberž ar rupju cimdu (tā, lai pie mizas nepaliktu nekādi netīrumi). Vāra sālsūdenī, līdz kartupeļi mīksti, bet vēl nejūk ārā. Atdzesē. Sagriež palielos kumosa lieluma gabalos.
- Zaļos zirnīšus liek vārošā ūdenī un vāra 3-4 minūtes.
- Pagatavo mērci, sajaucot visas tās sastāvdaļas.
- Salātu sastāvdaļas liek bļodā, pārlej ar mērci, samaisa. Gatavs!
Variācijas:
- Zaļos zirnīšus var aizstāt ar konservētajiem zirņiem burciņās.
- Sarkanā sīpola vietā var ņemt svaigu sīpollokus vai balto sīpolu.
- Pilngraudu sinepju vietā var likt parastās sinepes.
Iedvesma: Dash
Karīna says
Izmēģināju. Jāsaka, ka ļoti vienkārši pagatavojami un gardi salāti. Ar saldētiem zirnīšiem garša bija dīvaina, taču konservētie- super.
Linda says
Prieks, ka patika! P.S. Man atkal tieši ar svaigajiem zirņiem garšoja labāk.
Ieva says
Pagatavoju šovakar. Majonēzes vietā izmantoju olīveļļu un franču sinepes ar sinepju graudiņiem.
Linda Tellgrena says
Bija gardi?