Pavasaris šogad ir nolēmis nākt lēnām. Var just, ka tepat aiz stūra ir, bet tādas īstas pārliecības par pastāvīgu klātbūtni vēl nav. Ja tomēr gribas kādus pierādījumus par to, ka daba ne tikai mostas, bet jau ir atmodusies, ir jāaiziet uz tirgu! Savā iknedēļas gājienā uz Centrāltirgu nevarēju nenopirkt lakšus jeb mežlokus. Interesanti, ka tieši laksi Latvijas Botāniķu biedrība atzinusi par Gada augu 2014. Tie manā virtuvē nonāca pirmo reizi, tādēļ izlēmu gatavot ko pavisam vienkāršu un universāli izmantojamu – lakšu pesto. Izdevās vienkārši dievīgs ar viegli manāmu ķiploku aromātu, tai pašā laikā ar jūtamu raksturu! Izmantojams tāpat kā klasiskais pesto ar baziliku – salātos, ar pastu, zupās utt.
Piezīme – laksis ir ierakstīts Latvijas Sarkanajā grāmatā, 3.kategorijā! Tādēļ no sirds ceru, ka Latvijas tirgu administrācijas un atbildīgās institūcijas nodrošina regularās kontroles tirgotājiem, lai pircējs var ticēt, ka piedāvātie produkti nākuši no legāliem avotiem. Patiesībā būtu interesanti uzzināt, kur un kas Latvijā nodarbojas ar lakšu audzēšanu un kur lakšus var iegādāties ar tīru sirdsapziņu par to izcelsmes vietu.
Izejvielas:
- paliela buntīte ar lakšiem jeb mežlokiem
- 50 g parmezāna
- 50 ml vīnogu kauliņu eļļas (vai citas neitrālas garšas eļļas, piemēram, rapšu)
- 50 ml extra virgin olīveļļas
- 100 g Indijas riekstu
- šķipsniņa sāls
Gatavošana:
Visas sastāvdaļas liek/lej blenderī un blendē, kamēr izveidojas skaisti gaiši zaļa viendabīga masa. Pēc garšas pievieno sāli. Ja pesto šķiet pa biezu, vēl pielej nedaudz eļļas.
ElīnaR says
Es vēl pielieku pāris lāses citrona sulas – tad tas pesto kļūst maigāks, nav tik sīvs.
Linda says
Paldies par ieteikumu – noteikti pamēģināšu! :)
Agrita says
Paldies, ļoti garšīgi- rieksti sanāca pa lēto- zemesrieksti, +citrona sula un pipari! :)