Ar ko man kulinārajā jomā asociējas augusta beigās? Ar tomātu pārpilnību. Par to atkal pārliecinājos Nakts tirgū, kur zemnieki piedāvā tik daudz šķirņu, formu un krāsu tomātu, ka acis žilbst… Tomāti ir gatavi, saldi un aromātiski. Vienkārsakot, tādi, kurus jāēd svaigus un jāsteidz baudīt visos iespējamos veidos!
Krāsnī ceptu tomātu zupu gatavoju pirmo reizi. Teikšu tā – daudz darba un pacietības tas prasa. Bet gala produkts ir tomēr ieguldījumu vērts. Cukura un sāls daudzumu receptē iesaku pielāgot pēc savas gaumes – man, piemēram, patīk pie tomātiem pielikt nedaudz vairāk cukura. Kādam citam varbūt patik nedaudz skābākas notis. Zupa sanāca ar ļoti patīkamu konsistenci. Pasniedzu to ar mazām krāsnī uzsildītām, gareniski uz pusēm pārgrieztām čiabatas maizītēm, kuras pirms pasniegšanas ierīvētas ar ķiploka daiviņu (pirms rīvēšanas daiviņu gareniski pārgriež uz pusēm un ierīvē ar griezuma “plakni”).
Izejvielas (5 porcijām):
- 2 kg tomāti
- 2 ēdamk. cukura
- 1 ēdamk. balzamiko etiķa
- 3 ēdamk. olīveļļas
- 2 lieli sīpoli, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos cepšanai
- 2 burkāni, nomizoti un sarīvēti uz rupjās rīves
- pāris zariņii timiāna, 3 lauru lapas, sasienas buntītē
- 4 ķiploka daiviņas, sagrieztas mazos gabaliņos
- 2 ēdamk. tomātu pastas
- 1 l dārzeņu buljona
- 1 paciņa “Limbažu piens” krēmsiera ar vītinātiem tomātiem (šis pastiprina cepto tomātu garšu, bet derēs arī cits krēmsiers)
- pārbēršanai – tomātu pārslas
- pasniegšanai – čiabata maize
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Palielā katlā uzvāra ūdeni. Blakus noliek bļodu ar ledus aukstu ūdeni. Sagatavo tomātus, to augšpusē iegriežot krustiņu. Pa porcijām tomātus uz 10 sekundēm iemērc verdošajā ūdenī, uzreiz pēc tam liekot ledus ūdenī. Notecina lieko ūdeni un novelk miziņu (pēc blanšēšanas tā nāks nost bez problēmām). Nomizotos tomātus pārgriež uz pusēm un ar griezuma vietām uz augšu kārto uz cepampannas. Pārkaisa ar sāli, melnajiem pipariem un 1 ēdamkaroti cukura. Pārsmidzina ar balzamiko etiķi un 1 ēdamkaroti olīveļļas. Liek krāsnī un cep 1 stundu, kamēr tomāti ir skaisti apcepušies. Noliek malā.
- Atlikušo olīveļļu uzkarsē pannā un apcep tajā sīpola gabaliņus. Pievieno šķipsnu sāls un cukura. Kad sīpoli kļuvuši caurspīdīgi, pievieno burkānus. Sautē vēl 6-8 minūtes. Pievieno garšaugus un ķiploku un pacep vēl brīdi. Iemaisa tomātu pastu un pievieno apceptos tomātus ar visu sulu, kas izdalījusies cepšanas procesā. Pievieno 2/3 no buljona un visu uzvāra. Uz mazas liesmas tuprina vārīt vēl 10 minūtes. Ja vēlas, pēc garšas vēl pievieno sāli, cukuru un balzamiko etiķi, lai sasniegtu īsto garšas līdzsvaru. Noņem no uguns.
- No zupas izņem garšaugus. Pievieno krēmsieru un maisa, kamēr tas izkusis. Ar rokas blenderi blenderē, kamēr iegūta viendabīga masa. Tā kā manā zupā bija jūtami tomātu gabaliņi (acīmredzot lielākie kātiņi), tad izberzu to caur sietu, lai rezultātā zupa būtu ekstra krēmīga. Pirms pasniegšanas pārbēru ar tomātu pārslām. Pasniedzu ar uzsildītu čiabata maizīti.
Lāsma says
Paldies! Maiga, izcila zupa!
Laura says
Izdevās lieliski, paldies par recepti! Šajā koronas vajprātā vienīgie dārzeņi, kas vēl veikalā bija – tomāti un puravi. Vīrs nopirka tieši 2kg tomātu un tad es atradu šo recepti. Strādāju gan visu rītu, 2h30. Pieliku gan vēl beigās frikadelītes, citādi bērni neēstu šo zupu. :-)