Klāt svinīgākā no visām gada nedēļām. Laikā starp 11. un 18.novembri arī virtuvēs, kur parasti valda eksotiskākas garšas, sākam piedomāt par senču kulināro mantojumu. Galdā parādās štovēti kāposti, laukos augusi pīle vai zoss, pašu audzēti dārzeņi un kādas meža veltes. Šodien piedāvāju savu receptes versiju tradicionālajam rupjmaizes kārtojumam.
Šī patiesībā ir ātrā rupjmaizes kārtojuma versija, jo rupjmaizes kārtai izmantota “Lāču” gatavā rīvmaize. Ja ir vēlēšanās un pacietība, noteikti ir vērts sākt ar rupjmaizes gabaliņu un to apgrauzdēt krāsnī un pēc tam samalt, rezultātā būs rupjāka struktūra kā šai receptē.
Izejvielas (6 personām):
- 1.5 glāze “Lāču” rupjmaizes rīvmaize
- 6 ēdamkarotes brūnais cukurs
- 1.5 tējk. malts kanēlis
- 0.5 litrs dzērveņu ievārījums vai svaigas dzērvenes sablenderētas ar cukuru
- 0.5 litrs saldais krējums (tauku saturs vismaz 35%, man vislabāk garšo un patīk “Smiltenes” krējumi, arī skābais)
Gatavošana:
- Uz sausas pannas uz nelielas uguns apgrauzdē rīvmaizi, cukuru un kanēli. Pa laiciņam apmaisa.
- Saputo saldo krējumu – saldummīļi var pievienot pāris karotes cukura.
- Kārtojumu liek glāzēs vai vertikālos deserta trauciņos – apakšā rupjmaizes kārtu, tad dzērvenes, tad saldo krējumu. Atkārto, kamēr trauks pilns. Dekorē ar veselām dzērvenēm.
Diāna says
Varbūt derētu rīvmaizi sajaukt ar kādu šķidrumu, jo ja ēd uzreiz, tad šņirkst starp zobiem. Labi, vēl otrajā dienā.