Banānu mafini mūsmājās ir klasika. Jau ilgu laiku plānoju uzcept arī banānmaizi klaipiņā, bet nebiju nonākusi līdz īstajai receptei. Bet vakar tas notika! Šī recepte mani uzrunāja un sapratu, ka pāris gatavie banāni ir jāliek lietā. Rezultāts pārspēja manas cerības – maizīte bija mīksta, mitra (bet ne pārāk) un ar ļoti labu aromātu. Pats labākais – tai bija īstais salduma līdzsvars. Ņemot vērā, ka izejvielas patiešām veselīgas, šī ir maizīte, ko var baudīt lieli un mazi.
Izejvielas:
- 80 grami izkausētas kokosriekstu eļļas (var izmantot arī olīveļļu)
- 185 grami šķidra medus
- 2 olas
- 225 grami sablendētu gatavu banānu (apmēram 2 palieli banāni) – jo gatavāki banāni, jo vairāk tajos cukura
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
- puse tējk. sāls
- puse tējk. malta kanēļa plus vēl nedaudz maizītes pārkaisīšanai
- 1 tējk. cepamās sodas
- 240 grami pilngraudu kviešu miltu (protams, var ņemt arī “parastos” kviešu miltus), es izmantoju “Eicēnu” bio pilngraudu miltus
- 60 ml ūdens vai piena
- ja vēlas – 80 grami sakapātu valriekstu
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem. Ietauko gareno kēksa formiņu.
- Lielā bļodā kopā sajauc eļļu, medu un olas. Es šim procesam izmantoju virtuves kombaina mikseri, jo ar roku to izdarīt bija grūti (praktiski neiespējami, jo medus sākumā bija paciets).
- Iegūtajā masā iejauc sablendētos banānus, vaniļas ektraktu, pievieno sāli, kanēli un cepamo sodu. Pašās beigās iemaisa arī miltus un valriekstus, kā arī pielej ūdeni (vai pienu). Turpina maisīt, kamēr iegūta viendabīga masa.
- Mīklu lej ietaukotajā veidnē un liek krāsnī cepties uz 60-65 minūtēm vai kamēr kociņš no maizes iznāk ārā sauss. Atļauj maizītei padzist formā, tad to izņem no formas. Sagriež šķēlēs – var ēst siltu vai atdzisušu, tā būs vienlīdz garšīga.
juris says
žāvētos banānus es domāju arī varētu izmantot
Linda Tellgrena says
Neieteiktu izmantot žāvētus banānus – tos sablenderēt būs grūti un konsistence nebūs vajadzīgā.
Betija Vuu says
šodien izmēģināju, patika. bet daļa manējo izbrāķēja, jo, redz, banānu piegarša esot (šite prasītos facepalm sejiņa) :) secinājums priekš sevis, ka griķu medu tomēr lietot nevajadzētu – tā garša prevalē pār visām citām. bet kopumā garšīgi, tika pasniegts ar saldējumu.
Linda Tellgrena says
Par griķu medu – labs padoms! Mēs šo maizīti ēdām bez ne kā, mazais puika viens pats, šķiet, apēda gandrīz pusi 3 dienu laikā :) Paldies, ka uzrakstīji!
Inga says
Vai cepamā soda ir tas pats cepamais pulveris?
Paldies
Linda Tellgrena says
Inga, nav tas pats – ja vēlies aizvietot sodu ar cepamo pulveri, tad attiecība ir 1:2.
Elīna says
Brīnišķīga sanāca, paldies! Bija ļoti gatavi banäni, tådèļ nemaz neliku cukuru, kā arī iztiku bez olām, bet tāpat sanāca salda un pufīga!