Svaigēdāju kūku pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns, tās sastāvā nav piena produktu un tā nesatur glutēnu un rafinēto cukuru. Lieliska izvēle zemeņu sezonas laikā, bet arī ziemas mēnešos šo kūku var pagatavot no saldētajām olgām – derēs visas, kas glabājas saldētavā. To noteikti būs viegli pagatavot karstā vasaras dienā vasarnīcā (protams, jāsagādā visi nepieciešamie produkti) – nav “jādarbina” cepeškrāsns un kūka ir patīkami atvēsinoši auksta. Un veselīga!
P.S. Šī kūkas fotogrāfija ir “telefonbilde”, dzīvē krāsa ir košāka un kūka izskatās apetītelīgāka.
Sastāvdaļas:
Pamatnei:
- 115 grami mandeļu (derēs arī pekanriekstu vai valrieksti)
- 100 grami dateļu bez kauliņiem
- ¼ tējk. jūras sāls
Siera un zemeņu kārtām:
- 285 grami Indijas riekstu, iemērkti ūdeni un atstāti uz vismaz 5 stundām (vislabāk – uz 8 stundām)
- sula no 2 vidējiem citroniem
- sēkliņas no vienas vaniļas pāksts vai 1 tējk. vaniļas ekstrakta (ja kūku ēdīs bērni un strikti vegāni, tad izvēlas ekstraktu bez alkohola)
- 100 ml auksti spiestas kokosriekstu eļļas, izkausētas
- 100 ml medus – var būt gan šķidrs, gan sacukurojies; strikti vegāni medu var aizstāt ar 120 ml agaves sīrupa
- 165 grami zemeņu (ja saldētas, tad pirms pievienošanas atlaidina) vai citu līdzīgu ogu
Gatavošana:
- Mandeles (vai citus izvēlētos riekstus) kopā ar datelēm liek spēcīgā blenderī un maļ, kamēr iegūta lipīga un samērā viendabīga masa – ja gribas krēmīgāku pamatu, tad maļ ilgāk; ja tādu, kurā nedaudz jūt riekstu gabaliņus, jāmaļ īsāks laiks. Galvenais, lai no gatavās masas ar rokām varētu “savelt” mazu bumbiņu (kā tests, vai masa ir gatava). Pamatnes masu liek kūkas formas (20 centimetru diamtrā, ar noņemamām malām) apakšā, vienmērīgi izlīdzinot un piespiežot ar ēdamkarotes apakšpusi.
- Blenderi kārtīgi izmazgā.
- Kokosriekstu eļļu kopā ar medu silda uz mazas liesmas mazā katliņā, kamēr masa ir kļuvusi šķidra. Kušas laikā visu maisa ar putojamo slotiņu.
- Kombainā vai mikserī ar visspēcīgāko motoru liek iekšā izmērcētos riekstus, citronu sulu, vaniļu, kā arī eļļas un medus masu. Blenderē (apmēram 2 minūtes, laiks atkarīgs no blendera jaudas), kamēr iegūta viendabīga krēmīga masa.
- Apmēram ⅔ no iegūtās masas lej virsū uz sagatavotās pamatnes un ar silikona lāpstiņu izlīdzina virsmu.
- Atlikušajai riekstu masai pievieno ogas un visu atkal kārtīgi samaļ. Pārlej pirmajai kārtai kūkas formā. Liek saldētavā un sasaldē.
- Pusstundu pirms pasniegšanas kūku izņem no saldētavas un atlaidina. Asu nazi pirms kūkas griešanas patur zem tekoša karsta ūdens, sagriež šķēlītēs un pasniedz.
Iedvesma: My New Roots
Everita says
Linduk,
Vai 3.punktā sviesta vietā nav domāts medus?
Un vai pamatnei tiešām nevajag kaut ko lipīgu klāt? Es taisīju avokado kūku un 1.reizē pamatne tā ka drupa, otrreiz piepilināju kļavu sīrupu, bija labi.
Vai saldētavā likt ir obligāti? Man parasti tur nav vietas 20cm formai. Varbūt pietiek ar ledusskapi?
Linda Tellgrena says
Paldies Tev par acīgumu, izlabošu :)
Pamatne labi turas kopā ar šīm abām pamatizejvielām, jo dateles ir ļoti “ķepīgas”, ar mandelēm kopā izveido pietiekoši stingru masu, kas aukstumā kļūst vēl stingrāka. Sagriezt nebija nekādu problēmu, pamats nedrupa.
Bez saldētavas neesmu mēģinājusi. Sastāvā ir kokosriekstu eļļa, kas jau istabas temperatūrā paliek stingra. Jautājums ir, vai saturēs kopā zemenes.
Ja ir tikai ledusskapis, var gatavot šīs kūciņas – https://lindasvirtuve.lv/2014/05/01/svaigedaju-sokolades-siera-kuka/
Arturs says
Kūkū, kāpēc nevar komentēt?
Marta says
Sveika! Vai ir kāds ieteikums ko var iesākt ar vaniļas pāksti, kas palikusi pāri? Vai tā ir sviežama ārā?
Varbūt esmu ko sajaukusi, bet liekas, ka no tām var kādu uzlējumu uztaisīt.
Cieņā, Marta
Linda Tellgrena says
Es parasti ielieku hermētiski noslēgtā traukā ar cukuru, izveidojas aromātisks cukurs (aptuveni pēc nedēļas).
Līga says
Vai ir kāda alternatīva koksriekstu eļļai? Diemžēl nav pieejama
Linda Tellgrena says
Šajā receptē nepieciešama tieši kokosa eļļa.