Pēdējais laiks apēst iepriekšējā gada ķirbjus, vai ne? Tāpat veikalos pieejami lieliski ievestie sviesta ķirbīši, kuri piestāvēs arī šim ēdienam. Vispār ķirbis ļoti labi sader ar kūpinātu gaļu – bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Patiesībā šis ir ļoti latvisks ēdiens – gan ķirbis, gan gaļiņa un rieksti ir vietējā ražojuma.
Pēc mērces pievienošanas, spageti kļuva krēmīgi, gaļa deva nedaudz sāļuma un rieksti – punktu uz “i”. Noteikti neaizmirstiet pielikt ķiploku – tieši ceptā ķiploka garša padarīja šo ēdienu ļoti aromātisku.
Izejvielas (3-4 personām):
- 0.5 kg ķirbja, nomazgāta un sagriezta 1.5 cm biezās šķēlītēs
- 1 ēdamk. eļļa
- 4 ķiploka daiviņas, nomizotas un gareniski pārgrieztas uz pusēm
- ja ir – daži zariņi timiāna
- sāls un svaigi malti pipari
- 50 g krēmsiera
- 250 g kūpinātas kakla karbonādes vai kāda cita ne pārāk trekna gabala
- eļļa cepšanai
- 250 g “Dobeles dzirnavnieka” pilngraudu spageti
- 50 g lazdu riekstu
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Uz cepešpannas liek cepamo papīru un blakus vienu otrai izkārto ķirbju šķēlītes, pa vidu liekot ķiploka gabaliņus. Pārskala ar olīveļļu, pārber ar sāli un pipariem. Noslēdz ar timiāna zariņiem. Liek cepeškrāsnī un cep, kamēr ķirbis ir mīksts (aptuveni 15 minūtes).
- Lielā katlā uzvāra ūdeni, kam pievienots sāls. Kad ūdens sācis burbuļoti, tam pievieno spageti pastu. Vāra 7 minūtes, kamēr pasta ir “al dente” vai 9 minūtes līdz pilnai gatavībai.
- Gaļiņu sagriež kubiņos. Apcep uz pannas uzkarsētā eļļā. Noliek malā.
- Uzkarsētā pannā apgrauztē lazdu riekstus. Kad tie nedaudz padzisuši, noņem brūnās miziņas. Riekstus sagriež, samaļ vai piestā saspiež mazākos gabalos.
- No krāsns izņem ķirbjus, liek bļodā kopā ar ceptajiem ķiplokiem (uzmanīgi izlasa ārā timiāna zariņus). Sablenderē viendabīgā masā, beigās ieblenderējot arī krēmsieru.
- Pastu liek bļodā, iemasa ķirbju un krēmsiera mērci. Kārto šķīvjos, pa virsu berot gaļas gabaliņus un nedaudz riekstu.
Atbildēt