Kad tuvojas kāda jubileja un jāgatavo kūka, vienmēr ir tik daudz izvēles iespēju – un pēdējā laikā bieži vien apstājos tieši pie svaigēdāju kūkām. Tās ir veselīgas, atsvaidzinošas un garšo līdzīgi saldējumam, līdz ar to ir bērnu iecienītas. Kāpēc izvēlējos gatavot “earl grey” tējas kūku? Tādēļ, ka tā ir mana iecienītākā tēja, jo ļoti patīk bergamota aromāts, kas lieliski saskan ar šokolādes kūkas pamatu un citrona notīm. Ja šī tēja jums negaršo vai nav pieejama, to droši var neizmantot.
Sastāvdaļas:
Pamatnei:
- 240 grami dateļu
- 170 grami riekstu (šoreiz izmantoju mandeļu miltus)
- 2 ēdamk. kokosriekstu eļļas
- 35 grami kakao
Pildījumam:
- 200 grami Indijas riekstu, mērcēti 4-6 stundas (procesa paātrināšanai riekstus var apliet ar verdošu ūdeni, tad tie būs gatavi izmantošanai pēc 20 minūtēm)
- 120 ml kokosriekstu krēma (es izmantoju kokosriekstu piena bundžiņas augšējo krēmīgo slāni)
- 110 ml šķidrs medus vai agaves nektārs (saldumu pieskaņo savai gaumei)
- 60 ml extra virgin izkausētas kokosriekstu eļļas
- 60 ml citronu sulas
- 2 ēdamk. earl grey melnās tējas
- augļi un ogas dekorēšanai
Gatavošana:
- Visas pamatnes sastāvdaļas liek blenderī un blenderē, kamēr izveidojusies masa, kura, saspiežot kopā ar pirkstiem, turas kopā. Vari izvēlēties – atstāt lielākus riekstu gabaliņus vai sablenderēt visu salīdzinoši viendabīgā masā (es šoreiz izvēlējos otro variantu). Ņem kūku formu ar noņemamām malām ar 20 centimetru diametru (ja vēlies izmantot formu ar 23 centimetru diametru, palielini visu izejvielu daudzumu par 35%). Formas apakšu izklāj ar cepamo papīru. Riekstu-dateļu masu liek formā un izlīdzina pa parimetru, viegli piespiežot pie pamatnes ar pirkstiem vai ēdamkarotes apakšpusi.
- Jaudīgā blenderī (es izmantoju kafijas dzirnaviņas, jo tām no visiem mājas blenderiem ir visjaudīgākais motors) ber iekšā riekstus, lej kokosriekstu krēmu, medu vai agaves nektāru, kokosriekstu eļļu un citronu sulu. Blenderē, kamēr iegūta pavisam viendabīga krēmam līdzīga masa (riekstu gabaliņi nedrīkst būt redzami vai jūtami).
- Pusi no iegūtā kūkas pildījuma lej uz sagatavotās riekstu-dateļu pamatnes. Vairākas reizes, turot pie malām, formu pasit pret virtuves virsmu, lai pildījums izlīdzinātos. Otrai pusei pievieno tēju un maļ vēlreiz aptuveni minūti, kamēr tēja masā ir pilnībā samalusies. Lej kūkas formā uzmanīgi, lai nesajauktu abas pildījuma kārtas. Atkal “padauza” pret virtuves virsmu. Pildījumā var “iespiest” dažas ogas, kas veidos dekora pamatu (es izvēlējos kazenes). Liek saldētavā vismaz uz 4 stundām. Pirms pasniegšanas no saldētavas izņem un patur istabas temperatūrā apmēram pusstundu. Pateicoties pievienotajai kokosriekstu eļļai, kūku kādu brīdi var uzglabāt arī ledusskapī, tā nekusīs, kā kūst saldējums.
Iedvesma: Gluten Free Vegan Pantry
anna says
Ja nav pieejama saldētava, vai atdzesējot ledusskapī, bet pagarinot laiku, varēs panākt to pašu efektu?
Linda Tellgrena says
Anna, neesmu mēģinājusi šādu variantu – bet laikam teiktu, ka nē.
Guna says
Sakiet, kādus riekstus izmanto kūkas pamatnei? Un ja ņem mandeļu miltus tad arī 170gr? Paldies!
Linda Tellgrena says
Vislabāk izmantot neitrālas garšas riekstus – lazdu, mandeles, valriekstus. Arī mandeļu milti jāliek 170 grami.