Angliski šos cepumus dēvē par “crinkle cookies“, kurus esmu latviskojusi kā “plaisiņcepumus”. Jo to galvenā iezīme un atšķirība no citiem – skaistais tumšo svītru musturis uz ikviena cepuma. Šāds efekts tiek panākts, katru šokolādes mīklas bumbiņu apvārtot pūdercukurā. Krāsnī cepumi paceļas un to virspuse skaisti saplaisā. Cepumi rezultātā izskatās ļoti dekoratīvi – kā apsniguši.
Cepumi pēc struktūras ir attālināti līdzīgi prjaņikiem – tikai mīkstāki un garšo pēc šokolādes. Pozitīvais tiem, kuri nedraudzējas ar laktozi un piena produktiem, to plaisiņcepumos nav.
Cepu šos cepumus par godu īpašam pasākumam kopā ar draudzenēm. Pasākumu dēvē par “cookie swap” – katrs izcep cepumus un sadala tik iepakojumos, cik pasākumā dalībnieki. Visi norunātajā laikā un vietā satiekas un ar cepumiem samainās. Protams, decembra cepumu pasākums mums neiztika
Sastāvdaļas (30-40 cepumiem):
- 100 grami nesaldināta kakao pulvera
- 265 grami cukura
- 110 ml augu eļļas (es izmantoju vīnogu kauliņu eļļu)
- 4 olas
- 2 tējk. vaniļas ekstrakta
- 285 grami miltu
- 3 tējk. cepamā pulvera
- 0.5 tējk. sāls
- 100 grami pūdercukura apviļāšanai
Gatavošana:
- Vidēji lielā bļodā sajauc kopā kakao pulveri, cukuru un augu eļļu. Pa vienai iesit olas, turpinot maisīt. Pievieno arī vaniļu.
- Otrā bļodā samaisa miltus, cepamo pulveri un sāli.
- Abu bļodu saturu savieno, izmaisa.
- Mīklu apklāj un noliek vēsumā vismaz uz 4 stundām.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem.
- Cepešpannas izklāj ar cepamo papīru.
- No mīklas izveido bumbiņas 3 cm diametrā. Katru no tām apviļā pūdercukurā un liek uz cepamā papīra. Bumbiņas liek 5-7 attālumā vienu no otras.
- Cep 10-12 minūtes. Atdzesē un bauda.
Liene says
Sveiki, vai ir iespējams ar kaut ko aizvietot olas?
Linda Tellgrena says
Diemžēl līdz šim man pašai nav izdevies atrast veiksmīgu olu aizvietotāju cepumos. Tekstūra pie aizvietošanas vienmēr cieš :(
Linda Tellgrena says
Varbūt vērts izmēģināt šo – http://everydayvegancooking.com/2014/12/vegan-chocolate-crinkles-cookies-recipe.html
Liene says
Liels paldies, noteikti izmēģināsu!
Rolis says
ieraugot bildi, nodomāju, ka praņiki:D
Linda Tellgrena says
Garšo arī nedaudz līdzīgi :D
arnita says
Taisīju, ne pārāk labi izdevās. Mīkla bija ļoti, ļoti lipīga, nevarēja izveidot bumbiņas. Kas varētu būt pie vainas?
Linda Tellgrena says
Iespējams, mīkla nebija pietiekami atdzisusi. Vai arī krāsns bija ventilatora režīmā.
Inese says
Lindiņ, paldies par recepti! Izevās lieliski! :)
Anita says
Sveicināti. mulsina lielais cepampulvera daudzums…. tieš’m tik daudz vajadzīgs????
Linda Tellgrena says
Es liku 3 tējkarotes, vakar mēģināt likt par vienu mazāk, ja ir vēlēšanās samazināt daudzumu. Bet cepumi, iespējams, tik labu nepacelsies.
MARTA says
Viss pēc receptes perfekti :) tā kā nevaru lietot uzturā piena produktus-šī recepte superīga
Linda Tellgrena says
Marta, man prieks, ka garšoja!