Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Upeņu jogurta kūka

January 4, 2016 9 Comments

IMG_7446 (1)Pret šo kūku grūti palikt vienaldzīgam – tā pēc tekstūras ir viegla, pēc garšas – pilnīga, bet ne pārāk salda. Skaistā krāsa tai ir pilnīgi dabīga – no upenēm. Ogas noteikti var aizstāt ar mellenēm, avenēm utt. Ja ogas saldētas, tās pirms izmantošanas atlaidina. Jogurta masai un pamatnei izmantoju “Baltais” grieķu jogurtu.

Kūka prasa nedaudz vairāk laika, jo arī biskvīts ir pašu gatavots. Bet rezultāts noteikti ir ieguldītā darba vērts. Man patīk, ka jogurta-upeņu masā nejūt želatīnu, tā ir līdzīga suflē, patīkami gaisīga. Un nevajadzētu uztraukties, ja sākumā pēc ielikšanas ledusskapī šķiet, ka kūka neželē – tā želē, tikai lēnām, vajadzīgs nedaudz pacietības! 

Izejvielas: 

Pamatnei:

  • 2 olas
  • 80 grami cukura
  • 30 grami olīveļļas
  • 50 grami bezpiedevu jogurta
  • ja vēlas – neliela bio citrona miziņa, sarīvēta
  • 60 grami kviešu miltu
  • 30 grami mandeļu miltu (var aizstāt ar parastajiem kviešu miltiem)
  • šķipsna cepamā pulvera

Jogurta masai:

  • 600 grami bezpiedevu jogurta
  • 300 grami upeņu, sablenderētu
  • 200 grami cukura
  • sula no puscitrona vai laima
  • 400 grami saldā krējuma
  • 30 grami beramā želatīna
  • ja vēlas – 1 tējk. vaniļas pastas vai 1 ēdamk. vaniļas ekstrakta

Gatavošana: 

Pamatnes biskvīts:

  1. Olas ar cukuru puto, kamēr iegūta ļoti gaisīga un pēc krāsas gaiša masa.
  2. Olīveļlu sajauc kopā ar jogurtu, pievieno rīvēto citrona miziņu (ja izmanto) un visu kārtīgi samaisa.
  3. Kviešu miltiem pievieno mandeļu miltus un cepamo pulveri, samaisa.
  4. Saputotajās olās iecilā jogurtu ar olīveļļu. Iesijā miltu maisījumu un atkal samaisa.
  5. Mīklu lej kūkas formā ar 23 centimetru diametru un cep 170 grādos 18-20 minūtes (līdz biskvīts vietām sāk kļūt gaiši zeltains). Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.

Jogurta masa:

  1. Uzbriedina želatīnu saskaņā ar norādēm uz paciņas.
  2. Katliņā liek sablenderētās ogas, pievieno cukuru, vaniļas cukuru un citrona vai laima sulu. Karsē, līdz katliņa saturs sāk kūpēt. Uzbriedināto želatīnu liek uzkarsētajās ogās. Katliņu oņem no uguns un samaisa. Ogu masai pievieno jogurtu. Liek ledusskapī līdz masa sāk nedaudz želēt.
  3. Saldo krējumu saputo stingrās putās (svarīgi to tomēr ir nepārputot, lai neveidojas sviestam līdzīga masa), iecilā ogu un jogurta masā. Cilā, līdz abas masas ir pilnībā sajaukušās.

Kūkas pagatavošana:

  1. Biskvītu no formas neizņem. Tam pa virsu lej sagatavoto jogurta masu, virspusi izlīdzina. Liek ledusskapī sastingt.
  2. Nepieciešamas vismaz 12-24 stundas, lai kūka ledusskapī “nogatavotos”. Ja kūku vēlies ēst ātrāk, vari pievienot par 10 gramiem vairāk želatīna.
  3. Kad jogurta kārta ir sastingusi, uzmanīgi noņem formas malas. Es no sākuma paturēju nazi zem karsta ūdens un izbraucu ar to starp kūku un formas maliņu, lai malu būtu vieglāk noņemt un tā izskatītos skaistāk. Līdzīgi nazi patur zem karsta ūdens pirms kūkas sagriešanas gabaliņos.
  4. Kūkas virsmu dekorē pēc saviem ieskatiem. Es izmantoju mellenes, dzērvenes un pūdercukuru.

Iedvesma: “Dienas Ēdieni” 2014.gada Nr. 6, oriģinālās receptes autors Jānis Kairis

IMG_7468 (1)

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Bezpiedevu jogurts, Grieķu jogurts, Kūka, Mandeļu milti, Saldais krējums, Svētku galdam, Upenes, Želatīns

« Kraukšķīgie Āzijas “pelmenīši”
Kūpinātas foreles, ābolu un topinambūra salāti »

Comments

  1. Mairita says

    February 17, 2016 at 10:59

    Vai beramā želatīna vietā var izmantot arī želatīna lapas!?? Cik daudz tad vajadzētu likt pie receptē norādītās jogurta masas, ja vienā paciņā ir 12 želatīna lapas kopā 20g.
    P.S. Ar 12 lapām želatīna var sarecināt max. 1 litru šķidruma.

    Reply
  2. Ilze says

    January 30, 2017 at 15:56

    Lieliska recepte un riktīgi garšīga kūka! Paldies! (es gan liku mazāk želatīna, jo izlasīju, ka viena 9g paciņa paredzēta 1l saželēšanai ; pieliku 2 un viss bija super!)

    Reply
  3. Agrita says

    March 7, 2017 at 14:31

    Ļoti laba recepte. Manā variantā ar upenēm, kazenēm un mellenēm garšoja pēc vasaras.

    Reply
  4. Zane says

    July 26, 2017 at 11:24

    Ļoti garšīga vasaras kūka! Paldies!

    Reply
  5. Kristīne says

    February 22, 2018 at 21:39

    Es gribētu pamēģināt kūku padarīt liesāku. Sakiet, vai ja aizvietot jogurtu ar pazemināta tauku satura jogurtu un saldo krējumu ar “quark” kūka sanāktu tikpat laba?

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      May 17, 2018 at 18:35

      Var mēģināt šādu versiju, vienīgi vajadzētu pielikt kādus 5-10 gramus vairāk želatīna. Un jārēķinās, ka kūkas tekstūra nebūs tik izteikti krēmīga. Garšai gan vajadzētu joprojām būt labai!

      Reply
  6. Dārta says

    July 22, 2018 at 11:20

    Vai kūku varētu gatavot arī parastajā kūkas formā?

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      August 4, 2018 at 13:20

      Protams!

      Reply
  7. Olga says

    December 25, 2018 at 22:32

    Laba kūka! Īpaši dāmām kas skaita kalorijas! Vienīgi man gar metāla pannas malām jogurta masa palika nesmukā tumšā krāsā. Varbūt jālieto citu materiālu krema stindzināšanai.

    Reply

Leave a Reply to Olga Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in