Šī kūka garšos visiem šokolādes mīļotājiem – krēmīga, ne pārāk salda un ļoti ļoti skaista!
Izejvielas (8 personām):
Pamatnei:
- 180 grami šokolādes cepumu (piemēram, “Selga”)
- 55 grami sviesta
- 1 ēdamk. nesaldināta kakao pulvera
Siera kūkas masai:
- 125 grami tumšās šokolādes, gabaliņos
- 80 ml auksta ūdens
- 18 grami želatīna pulvera
- 250 grami krēmsiera
- 2 XL izmēra lauku olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem
- 80 grami pūdercukura
- 150 ml skāba krējuma
Dekorēšanai – 1 ēdamk. kakao pulvera, šokolādes trifeles (izmantoju “Pūres” trifeļu izlasi), dzērvenes pūdercukurā, brūkleņu pulveris (no “Absolūts ēd”)
Gatavošana:
- Gatavo kūkas pamatni. Cepumus blenderī vai ar rokām sastrādā irdenā viendabīgā konsistencē. Pievieno kakao pulveri, izmaisa. Izkausē sviestu un ielej cepumu masā, izmaisa. Cepumus izklāj pa cepamās formas (20 centimetru diametrā ar noņemamām malām) pamatni pēc iespējas vienmērīgā slānī, nedaudz piepresējot ar pirkstiem. Noliek vēsumā.
- Karstumizturīgā bļodā ielej 80 ml ūdens un ieber želatīnu, samaisa. Noliek malā uz 15 minūtēm, lai uzbriest. Bļodu ar uzbriedušo želatīnu ievieto katlā ar vārošu ūdeni un uz lēnas ūdens gaida, līdz želatīns izšķīst.
- Šokolādi liek karstumizturīgā bļodā un bļodu novieto virs katla ar vārošu ūdeni. Šokolādi ik pa laikam apmaisa ar karsē, līdz tā izkūst. Noliek malā, lai atdziest.
- Krēmsieru ar elektrisko mikseri vai virtuves kombainu sakuļ viendabīgā masā. Pievieno olu dzeltenumus un cukuru. Puto, līdz izveidojusies viendabīga masa. Ieputo skābo krējumu, kaustēto šokolādi un želatīnu, visu kārtīgi samaisa.
- Vidēja izmēra bļodā vai virtuves kombainā liek olu baltumus un sakuļ stingrās putās. Baltumus uzmanīgi iecilā šokolādes maisījumā. Iegūto masu lej virs sagatavotās pamatnes, virsmu izlīdzina. Noliek vēsumā sastingšanai vismaz uz 6 stundām, vislabāk uz nakti. Kad kūka sastingusi, uzmanīgi noņem formas malas. No sākuma nazi var paturēt zem karsta ūdens un izbraukt ar to starp kūku un formas maliņu, lai malu būtu vieglāk noņemt un tā izskatītos skaistāk. Līdzīgi nazi patur zem karsta ūdens pirms kūkas sagriešanas gabaliņos.
- Kūku rotā, pārberot ar kakao (tam var izmantot tējas sietiņu) un dekorējot ar trifelēm un dzērvenēm pūdercukurā.
Māra says
Man vienmēr bijis bail no jèlām olām… Vai ir kādi varianti? Paldies :)
Daiga says
İzdevās! Paldies!
Ilze says
Superiiga!! Paldies par recepti!!! Ljoti labs garshu salikums ar uzsvaru uz ruugti saldo
Inguna says
Sakiet, kā recepti pielāgot 28cm/dm lielai kūkas formai?
Linda Tellgrena says
Tiešām 28 cm nevis 26 cm?
Inguna says
Jā, tik tiešām, laikam tāds nestandarta izmērs
Linda Tellgrena says
Pēc maniem aptuvenajiem aprēķiniem izejvielu daudzumu vajadzētu palielināt gandrīz vai uz pusi.
Agnese says
Sveika! Cik daudz kakao pulvera būtu jāliek šokolādes vietā?
Linda Tellgrena says
Šajā gadījumā šokolādi ar kakao aizstāt nevarēs, jo vajadzīgs kakao sviests sastāvam.
Santa says
Uz cik lielu formu sanāk šī kūka?