Šis nu ir tas laiks, kad ir īstais brīdis sākt domāt par gatavošanos Ziemassvētkiem, kā arī par dāvanu savlaicīgu iegādi. Pati sev tik patīkamo apdāvināšanas prieku sagādāju jau novembrī – pasūtīju sen kārotās pavārgrāmatas no amazon.co.uk! Visu gadu cītīgi sekoju līdzi šīs sfēras jaunumiem un zināju, ar kurām grāmatām sevi iepriecināšu. Izvēloties ņēmu vērā gan grāmatas saturu, gan īpašos piedāvājumus cenu ziņā (zem katra grāmatas nosaukuma ir aktīva saite uz amazon.co.uk veikalu).
Kas mani līdz šim atturēja no pasūtījuma izdarīšanas? Teikšu godīgi – piegāde no “amazones” nav nemaz tik finansiāli izdevīga, jo “ceļa izdevumi” pamatīgi sadārdzina grāmatu pašizmaksu. Tādēļ ļoti priecājos, uzzinot par “EshopWeDrop” veikala pakalpojumu – preču piegādi no Lielbritānijas (UK), Vācijas, Polijas un Itālijas interneta veikaliem, izmantojot viņu noliktavu kā piegādes adresi katrā no minētajām valstīm. Tas ļauj samazināt piegādes izmaksas un pasūtīt preces, kuras uz Latviju no konkrētās valsts dažreiz nepiegādā. Mana pieredze bija ļoti pozitīva – reģistrācija “EshopWeDrop” mājas lapā aizņēma vien pāris minūtes, un piegāde no “amazon.co.uk” līdz šai UK adresei bija bezmaksas. Pēc nedēļas kurjers jau zvanīja pie manām durvīm ar visām pasūtītajām grāmatām. Kopumā 10 grāmatu (svars 10 kg) piegāde izmaksāja 14.70 EUR (piegāde uz terminālu) vai 20.90 EUR (piegāde uz mājām), piegādes cenas vari aplūkot ŠEIT. Ja neesi grāmatu mīļotājs, bet dāvanu iegāde tomēr ir aktuāla, iesaku ielūkoties “EshopWeDrop” mājas lapas sadaļā ar interneta veikalu ieteikumiem – ļoti noderīgi! Atklāju sev jaunas adreses, kurās var pasūtīt visu, ko sirds vēlas. Īpaši finansiāli izdevīga un arī laika ziņā ātra ir piegāde no Polijas.
Bet tagad par grāmatām. Katra no tām noteikti būtu atsevišķa ieraksta vērta, bet mēģināšu šeit īsos vārdos uzrakstīt par ikvienu no tām – varbūt kaut kas no visa nonāks arī jūsu Ziemassvētku dāvanu sarakstā.
“Simply Nigella” – jaunākā no Naidželas Losones grāmatām. Četri simti lappušu prieka acīm un vēderam. Autore vienmēr ir cildinājusi ēdiena baudpilno dabu un tas atspoguļojas ikvienā lappusē. Tieši šī grāmata no visām mani uzrunā visvairāk, tieši šo gribas šķirstīt visilgāk, pie reizes jau apdomājot, kuras receptes varētu izmēģināt pirmssvētku laikā, kuras pataupīt iedvesmai svētku galdam.
Piemērota: IKVIENAM – ja vēlies savā virtuvē vairāk eksotisku garšu, ja vēlies savā grāmatu plauktā grāmatu, kuru pārsķirstīt kulināra izsīkuma brīžos. ARĪ VEĢETĀRIEŠIEM (daudz dārzeņu ēdienu).
“The ScandiKitchen” – šī ir īstā grāmata, ko šķirstīt sniegota decembra vakarā, sēžot pie kamīna ar karstvīna krūzi rokās. Autore Bronte Aurell ir Lielbritānijā dzīvojoša zviedriete – skandināvu virtuves kafejnīcas un veikalu īpašniece. Viņa zina, kuri skandināvu ēdieni uzruna cilvēkus: sātīgi otrie, krāsaini salāti, silta maizīte… Par maizi ir atsevišķs stāsts, jo tieši konditorejas receptes ir visinteresantākās – omītes ķimeņu maize, rudzu-sēklu maizītes, kanēļa un ābolu kūka, skandināvu piparkūkas.
Piemērota: DABAS BĒRNIEM UN TIEM, KAM ĒDIENĀ TUVAS MEŽA UN ŪDEŅU VELTES.
“Olives, Lemons and Za’atar” – kulinārie atmiņu stāsti ir lieliski ar to, ka dod iespēju ceļot laikā un telpā, sēžot mājas dīvānā. Tuvo Austrumu virtuve ir tik bagāta ar garšām un interesantiem ēdieniem! Autore Rawia Bishara ir dzimusi Nācaretē, bet jau ilgus gadus ir īpašniece Ņujorkas restorānam, kurš iekļuvis daudzos “labāko” sarakstos. Domāju, ka grāmatas receptes ir vairāk piemērotas Latvijas vasarām, kad pieejami vairāk zaļumi un svaigi dārzeņi. Un nevajadzētu baidīties no garajiem izejvielu sarakstiem – gandrīz visas sastāvdaļas ir pieejamas arī pie mums.
Piemērota: “FŪDIJIEM”, KAM PATĪK GRĀMATAS AR STĀSTU UN KULINĀRIE IZAICINĀJUMI SAVĀ VIRTUVĒ.
“Marcus At Home” – vai ‘Michelin‘ zvaigžņu šefpavāri māk gatavot arī vienkāršu ikdienas ēdienu? Izrādās, ka māk gan! Londonas slavenu restorānu īpašnieks un “MasterChef: The Professinals” tiesnesis Marcus Wareing radījis grāmatu lietošanai mājās. Es neteikšu, ka tās ir pavisam ikdienišķas receptes – nē, tās ir receptes, kurās smelties iedvesmu, ja gribas sevi palutināt ar ko īpašu. Grāmata sadalīta 4 nodaļās: darba dienām, brīvdienām, viesu uzņemšanai un atsevišķa nodaļa – konditorejai (tajā ļoti foršas un nemaz ne tik sarežģītas receptes!). Varbūt nākamreiz viesus pārsteigsi ar džina un toniks siera kūku? :)
Piemērota: KULINĀRIJAS ENTUZIASTAM, kas vienmēr gatavs izmēģināt jaunas garšas!
“James Martin SWEET” – viens no pazīstamākajiem britu šefpavāriem savā jaunākajā grāmatā pievērsies desertiem. Un izdarījis to ar profesionālu piesitienu – kūku un saldo ēdienu bildes ir tik kārdinošas, ka “tukšā dūšā” tās skatīties nebūtu ieteicams. Šī noteikti nav grāmata iesācējiem (lai arī tajā ietvertas daudzas pamata mīklu receptes). Tās ir iedvesmas receptes, skaistumbildes, ar kurām mielot acis un prātu.
Piemērota: DRAUGAM ar interesi par kulināriju un īpaši – konditoreju. DESERTU ENTUZIASTAM, kuram grāmatu plauktā jau ir “visas iespējamās pavārgrāmatas”.
“Tom’s Table” – jā, briti mīl savus šefpavārus, un viņi savukārt aplaimo savus uzticīgos sekotājus ar jaunām grāmatām. Toms Keridžs ikdienā saimnieko divu ‘Michelin’ zvaigžņu restorānā, bet vakaros gatavo maltītes savai ģimenei. Grāmatā ir nedaudz no visa kā – gaļas ēdieni, deserti, mērces, zivis. Manai gaumei varbūt nedaudz par “britisku” un pārāk maz dārzeņu, bet sātīga ēdiena mīļotāji būs laimīgi.
Piemērota: GAĻAS UN ZIVJU MĪLIM.
“Pastry. Savoury and Sweet.” – leģendārais franču šepfavārs Mišels Rū uzrakstījis pavārgrāmatu, kas piedzīvojusi nu jau astoto izdevumu. Kā liecina nosaukums, visas receptes veltītas dažādām mīklām – sāļām un saldām. Daudz fotogrāfiju un skaidrojumu, kā pagatavot gan klasiskās, gan nedaudz citādas mīklas. Fotogrāfijas nedaudz “old school”, bet ļoti ilustratīvas un teksts ar gana daudziem paskaidrojumiem. Un no katras mīklas vairāki varianti, ko pagatavot – filo, smilšu, kārtainā, plaucētā un citas.
Piemērota: TIEM, KAS VĒLAS APGŪT KONDITOREJAS PAMATUS. Grāmata, pie kuras vienmēr varēs atgriezties.
“Rachel Khoos Kitchen Notebook” – tiem, kas interesējas par kulināriju, Reičelas Kū vārds nav svešs, un parasti pirmā asociācija ir ar meiteni, kas gatavo Francijas iedvesmotos ēdienus savā Parīzes virtuvē. Ar šo grāmatu Reičela atgriežas pie savām britu saknēm un atmiņām par ēdieniem, kas bērnībā tika gatavoti ģimenes virtuvē. Izdevums ir vizuāli ļoti pievilcīgs – ar akvareļu zīmējumiem, romantiskām ēdienbildēm un iedvesmojošām receptēm.
Piemērota: LABĀKAJAI DRAUDZENEI. Un cilvēkiem, kas “ēd ar acīm”, tāpat visiem, kas nebaidās no pavisam parastu un arī nedaudz eksotiskāku garšu kombinācijām savā šķīvī.
“British Baking” – populārā raidījuma “The Great British Bake Off” tiesnesis un veiksmīgs uzņēmējs Pols Holivuds publicējis grāmatu, kas veltīta tikai un vienīgi konditorejai. Turklāt Lielbritānijas konditorejai. Grāmatai kopā ir 7 daļas, pa vienai no katra reģiona. Un receptes un fotogrāfijas ir ļoti foršas – vienkāršas, nepretenciozas, tajā pat laikā gana interesantas. Ēdienu nosaukumi īsi un skaidri. Savā tuvāko recepšu izmēģināšanas sarakstā jau esmu ierakstījusi Velsas piparkūkas, šķiņķa un kazas siera kroni un marmelādes siera kūku.
Piemērota: “FŪDIJIEM”, KAS DRAUDZĒJAS AR MILTIEM UN MĪL EKSPERIMENTĒT AR VIENKĀRŠĀM IZEJVIELĀM.
“Picnic in Provence” – vienīgā grāmata bez ēdienbildēm :) Bet par to var nebēdāt, jo receptes ir un stāsti arī ir. Vēl pat labāk – tie, kas lasījuši latviski izdodo Elizabetes Bardas “Pusdienas Parīzē”, zina, ka šī autore māk rakstīt par ēdienu un visu, kas to saistīts. Ideāla lasāmviela Ziemassvētku brīvdienām, kad gribas pārcelties no ziemas uz Francijas vasaru un Provansas saules pielietiem laukiem.
Piemērota: PERFEKTA DĀVANA SEV, MĀSAI VAI MAMMAI
Ieraksts tapis sadarbiba ar ESHOPWEDROP.LV
Sarmīte says
Es parasti pasūtu grāmatas no bookdepository.com. Piegāde bez maksas. Arī, ja pasūta 1 grāmatu. Piegādes laiks arī sakarīgs- šķiet, nedēļa
Linda Tellgrena says
Book Depository padārgs, salīdzinot ar Amazoni. Piemēram, “Simply Nigella” BD maksā 26,50 EUR, Amazonē – 7 EUR; “Marcus at Home” BD – 20 EUR, Amazonē 10.50 EUR; “Rachel Khoo’s Kitchen Notebook” 17.50 EUR, bet Amazonē 12 EUR. Izdevīgums acīmredzams :)
ginta says
Fantastisks ieraksts. .. man, kas ar ēst gatavošanu vairāk ir uz jūs, ēdienu grāmatas un raidījumi ir vieni no iecienītākajiem; šogad ir iegādātas divas jaunas pavārgrāmatas, neviena gan nav iekļuvusi tavā sarakstā, bet plauktā ir nigella un ir vairākas receptes izmēğinātas ir laba grāmata, tas simply ir, kas uzrunāja. .. khoos tv sērijas noskatījos, kur viņa ceļo pa eiropu un iedvesmota gatavo savā virtuvē, ļoti forši, ticu, grāmatai tas pats vibe varētu būt. …
Ik pa laikam skatos uz skandināvu grāmatām un persiešu neveru un nevaru izvēlēties. … ahā būs jādara kā saki, jāapskata amazon un jāizčeko cenas. … grāmata bez bildēm uzrunā….
Linda Tellgrena says
Priecājos, ja kaut kas no ieteikumiem noderēs un padarīs Tavu dzīvi nedaudz gardāku! Gandrīz visām grāmatām šobrīd ir promo, tāpēc jāķer ciet :)