Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Šokolādes kūka (bezglutēna)

December 29, 2016 5 Comments

bezglutena-sokolades-kuka-1-20161106Kamēr pie manis ceļoja Nigella Lawson jaunākā grāmata, atkal meklēju tieši viņas recepšu krājumos recepti kūkai bez glutēna. Esmu jau cepusi Naidželas šokolādes kūku bez piena produktiem un pārliecinājusies, ka viņas kūkas ir nevainojami labas arī bez visām tradicionālajām sastāvdaļām.

Šīs kūkas tekstūra nedaudz līdzīga braunijam: malas nedaudz sausākas, vidus – mitrs un ļoti šokolādīgs. Putukrējuma vietā var izmantot kokospiena putukrējumu. Vai arī pasniegt kūkas gabaliņu ar vaniļas saldējumu. Pārbērt kūku var ar jebko pēc sirds patikas – sēkliņām, riekstiem, svaigām ogām un augļu šķēlītēm. 

Izejvielas:

  • 150 grami tumšās šokolādes gabaliņos
  • 150 grami sviesta (vislabāk istabas temperatūrā)
  • 6 XL izmēra olas istabas temperatūrā (ja olas nāk no ledusskapja, tās patik karstā (bet ne vārošā!) ūdenī 10-15 minūtes)
  • 220 grami cukura
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 100 grami maltu mandeļu (mandeļu miltu)
  • 1 tējk. malta kanēļa
  • pēc izvēles – puse tējk. malta muskatrieksta
  • 4 tējk. kakao pulvera

Putukrējumam:

  • 300 ml saldā krējuma
  • 3 karotes cukura
  • 2 tējk. “Cocos Rum” dabīgās esences (nopērkamas “Arkolat”) – var pievienot vienkārši karoti vaniļas cukura vai ekstrakta, kādu ogu pulveri, nevaskota citrusa rīvētu miziņu vai kādu citu sev tīkamu izejvielu garšas bagātināšanai
  • dekorēšanai – 30 grami pistāciju un sauja granātābola sēkliņu

Gatavošana:

  1. Ūdens peldē izkausē šokolādi kopā ar sviestu (kausēšanas procesa laikā ik pa laikam apmaisa), noliek malā, lai atdziest.
  2. Miksera bļodā liek olas ar cukuru. Puto 5-10 minūtes, līdz masas apjoms vismaz trīskāršojies. Vislabāk putošanas mērķim noderēs virtuves kombains, bet pacietīgi putojot, līdzīgu efektu var panākt arī ar rokas mikseri. Rezultātā iegūtajai masai ir jābūt gaišai un izteikti “pufīgai”. No tā, cik spēcīgi saputotas olas, atkarīgs, vai kūka pacelsies un būs ar patīkamu tekstūru.
  3. Kamēr olas putojas, sagatavo cepšanai 23 centimetru diametra kūkas formu, tās apakšu izklājot ar cepamo papīru, bet malas iesmērējot ar eļļu vai sviestu. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
  4. Mandeļu miltos iemaisa kanēli, muskatriekstu un kakao pulveri.
  5. Olu un cukura masā iecilā mandeļu miltus. Maisa uzmanīgi, lai “neizsistu” ārā gaisu. Beigās tikpat uzmanīgi iemaisa kausēto šokolādi. Mīklu lej sagatavotajā formā un cep krāsnī 33-35 minūtes. Kūku atdzesē, ar nazi izbrauc gar starp kūku un formas maliņu, noņem malu. Nevajag uztraukties, ka atdziestot kūka vidū sakritīsies – šajā vietā tiks pildīts putukrējums un kūka izskatīsies un garšos labi!
  6. Kūkas dekorēšanai ar mikseri uzputo saldo krējumu ar cukuru un piedevām līdz putukrējuma konsistencei, liek uz kūkas. Pārber ar sēkliņām, pasniedz.

Iedvesma: Nigella Christmas

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Granātābols, Kūka, Mandeļu milti, Pistācijas, Putukrējums, Saldais krējums, Šokolāde, Šokolādes kūka

« Konjaka stāsts: Francijas šarms un garšas harmonija
Džeimija banānmaize »

Comments

  1. Aiga says

    December 30, 2016 at 14:58

    Vai šeit tiek izmantots klasiskais baltais cukurs vai arī var likt brūno muskavado cukuru, kuru labāk iesakāt?

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      January 2, 2017 at 12:29

      Šajā gadījumā labāk parasto brūno nerafinēto.

      Reply
  2. Aiga says

    December 30, 2016 at 15:00

    Kā arī, kūku ir paredzēts pasniegt uzreiz pēc gatavošanas?
    Vai arī garšos gana labi, ja būs pagatavota dienu pirms pasniegšanas?

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      January 2, 2017 at 12:29

      Jā, šo kūku droši var gatavot dienu iepriekš!

      Reply
  3. Ieva says

    April 20, 2020 at 20:11

    Dievīga kūka! Tieši meklēju bezglutēna kūku, sanāca ļoti labi. Vienīgi pats vidiņš mazliet pašķidrs (gandrīz kā lavas kūkai), bet garšu tas nekādi nebojā, man pat likās tā garšīgāk , nākošreiz varbūt pacepšu ilgāk. Augšiņai samiksēju putukrējumu ar krēmsieru, lai biezāks un garša bagātīgāka. Super recepte!

    Reply

Leave a Reply to Linda Tellgrena Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in