Iecienītākais veids, kā gatavoju zivi, ir vienkārši to pārsmērēt ar olīveļļu, pārkaisīt ar sāli un krāsnī iekšā. Un tad galvenais – nepārcept.
Kā pasniegt šo zivi, ko gatavot piedevās? Tas katru reizi mainās. Šoreiz recepte sinepju mērcei – svarīgi atrast īsto skābā un saldā līdzsvaru mērces gatavošanas procesā. Skābumam var izmantot gan baltvīna etiķi, gan citrona sulu. Saldumam savukārt derēs medus, brūnais cukurs vai kāds sīrups. Pakčoja vietā var izmantot spinātus.
Izejvielas (4 porcijām):
- 4 baltās zivs steiki (es izmantoju paltusu)
- 1 ēdamkarotes olīveļļas
- šķipsna sāls
- 4 pakčoji (var iegādāties “RIMI”)
- 2 ēdamkarotes sojas mērces
Mērcei:
- 25 grami sviesta
- 25 grami miltu
- 300 ml buljona
- 100 ml piena vai saldā krējuma
- šķipsna sāls
- 2-3 ēdamkarotes pilngraudu sinepju
- 1-2 tējkarotes citrona sulas vai baltvīna etiķa
- 1 ēdamkarote medus (vai cita saldinātāja)
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru. Pannā blakus vienu otram liek zivs striķus. Pārsmērē ar olīveļļu, pārber ar sāli. Liek krāsnī cepties. Cep 10-12 minūtes vai līdz zivs gatava (cepšanas ilgums atkarīgs no steiku biezuma un gabalu lieluma.
- Kamēr zivs krāsnī, pagatavo mērci. Uzkarsētā pannā izkausē sviestu. Pieber miltus un uz vidēji zemas uguns nepārtraukti maisa. Pielej buljonu un pienu vai saldo krējumu, pieber sāli. Turpina maisīt, lēnām mērci uzvāra. Beigās iemaisa sinepes, citrona sulu vai baltvīna etiķi un medu. Atkal uzvāra. Mērcei jābūt vidēji biezai.
- Pakčoju pagatavo, uzkarsējot pannu un uz tās uzliekot gareniski uz pusēm pārgrieztus pakčojus. Pielej 2 ēdamkarotes ūdens un sojas mērces. Samazina uguni uz zemu un pakčoju saultē 3-4 minūtes, tad apgriež uz otru pusi un sautē vēl pāris minūtes.
- Zivs steikus liek uz šķīvja, pārlej ar sinepju mērci, blakus kārto 2 pakčoja pusītes.
Kristîne says
Sveika, pèc kà garšo pakčoja?😉 Vai paltuss ir pirkts Rimi sasaldèts, izskatàs lielisks!
Linda Tellgrena says
Pakčojs garšo pa vidu spinātiem un ķīniešu kāpostu. Garša nav izteikta, bet tekstūra kraukšķīga un maiga (ja nepārcep). Paltusu pirku Centrāltirgū, iepriekš sasaldētu. Svaigu gadījies “nomedīt” tikai vienreiz, tad no priekiem nopirku veselu zivi :) Starpība bija ļoti jūtama, iepriekš saldēta zivs ir ar lielāku ūdens saturu.
Alīna says
Man zivs parasti ir “rezerves” variants, jo kādi sasaldēti gabaliņi gandrīz vienmēr ir saldētavā, bet šis izklausās pēc laba varianta, lai pagatavotu kaut ko interesantāku, droši vien, slinkajā variantā izmantojot sinepes parastās.
Linda Tellgrena says
Man arī saldētavā vienmēr glabājas kāds zivs gabaliņš :) Zivs arī ļoti labi garšo ar mārrutkiem – vienā variantā iemaisa izkausētā sviestā, otrā – sajauc ar skābo krējumu.