Šī zupa noteikti ir nedēļas nogales zupa, kad ir nedaudz laika “paķimerēties” virtuvē. Ideāli piemērota bērniem, kurus biedē ēdienā redzami dārzeņi, jo zupas pamats ir sablenderēts un ir redzami tikai mazie makaroni un gaļas bumbiņas. Ļoti sātīgi!
Izejvielas:
- eļļa cepšanai
- 2 vidēja izmēra sīpoli, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 3 selerijas kāti, nomazgāti un sagriezti gabaliņos
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- 3 bundžas (400 ml) ar konservētiem tomātiem
- 1 litrs buljona
- 250 grami mazo makaronu
- 1-2 ēdamkarotes cukura
- sāls
- ja vēlas – pāris šļukas Vusteras (Worchestire) mērces
- zaļumi pasniegšanai
Gaļas bumbiņām:
- 600 grami maltas gaļas (es izmantoju cūkgaļu, bet derēs arī liellops vai puse uz pusi)
- 2 lielās lauku olas
- garšvielas – es liku vienu tējkaroti žāvētas raudenes un 1 tējkaroti žāvētas salvijas
- šķipsna sāls
- 3 karotes rīvmaizes vai 2 pienā izmērcētas baltmaizes šķēles
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā zupas katlā apcep sīpolus un selerijas, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķiploku un maisot cep vēl minūti. Tad pievieno tomātus un buljonu, kā arī cukuru, Vusteras mērci un sāli pēc garšas. Sagaida pirmo burbuli, nogriež uguni un zupu turpina vārīt aptuveni 20 minūtes.
- Kamēr zupa vārās, pagatavo gaļas bumbiņas, visas to sastāvdaļas samīcot viendabīgā masā. Ar rokām veido mazas, kumosa lieluma bumbiņas. Cep vai uz uz pannas uzkarsētā eļļā. Vai liek uz cepeškrāsns pannas un cep 200 grādos uzkarsētā krāsnī, līdz bumbiņas gatavas (cepšanas laiks atkarīgs no gaļas veida un bumbiņu lieluma), šādi tiek samazināts patērētās eļļas daudzums.
- Uzvāra makaronus saskaņā ar norādēm uz paciņas, nokāš.
- Zupu sablenderē vai nu viendabīgā masā vai atstāj nelielu “struktūru”. Blendēšanai var izmantot gan rokas blenderi, gan, manuprāt, ērtāku variantu ar blendera krūzi (es izmantoju “Electrolux” 900 W blenderi). Zupai jābūt vidēja biezuma, ja tā šķiet par biezu, pievieno nedaudz ūdens, attiecīgi papildina ar sāli, ja nepieciešams.
- Zupā iemaisa makaronus un gaļas bumbiņas, pasniedz siltu, pārbērtu ar zaļumiem.
Atbildēt