Pīrāgus cepu reti. Jo neesmu atradusi savu “īsto” mīklu. Turpinu nepadoties un ik pa laikam izmēģināt arvien jaunus mīklas gatavošanas veidus un sastāvdaļu proporcijas. Šodien beidzot tas izdevās – pīrādziņi sanāca gaisīgi, viegli un ar izcilu garšu. Pildījumam, protams, var izmantot dažādas ogas pēc savas patikas. Arī sāļo pildījumu var likt. Bet viennozīmīgi – tagad šī mīkla ieiet manā virtuālajā pavārgrāmatā kā īstā un vienīgā pīrāgu mīkla. Brīdinājums – pīrāgi nav izteikti saldi!, man salduma pietika, bet lielākiem saldummīļiem ieteiktu pildījumam pielikt nedaudz vairāk cukura.
Izejvielas (10 palieliem pīrādziņiem):
- 70 grami sviesta
- 25 grami sadrupināta svaiga rauga vai 7 grami sausā rauga
- 125 grami piena
- 250 grami miltu
- šķipsna sāls
- 80 grami cukura
- 1 ola
- pārsmērēšanai – viena sakulta ola
Pildījumam:
- 1 glāze melleņu (vai citu ogu), nomazgātas un nožāvētas
- 1 tējkarote kartupeļu miltu
- 1 tējkarote pūdercukura
Drumstalām:
- 3 ēdamkarotes miltu
- 20 grami auksta sviesta
- 1 ēdamkarote pūdercukura
Gatavošana:
- Izkausē un noliek atdzišanai sviestu.
- Sagatavo ieraugu: bļodiņā ielej siltu (nevis karstu, maks. 35 grādi) pienu, iemaisa raudu, tējkaroti cukura un tējkaroti miltu. Kārtīgi samaisa. Noliek siltā vietā (es lieku ieslēgtā un uz 30 grādiem noregulētā cepeškrāsnī) uzrūgt uz 25 minūtēm, ik pa laikam samaisa. Pa šo laiku virs šķidruma izveidosies burbuļi un tas pieaugs apjomā.
- Bļodā ieber (vislabāk – iesijā) miltus, piemaisa šķipsnu sāls un cukuru. Pielej klāt ieraugu un maisa ar koka karoti. Beigās iemaisa olu un liek virtuves kombaina bļodā. Var izmantot mīcīšanas uzgali, bet es izmantoju parasti putošanas uzgali, jo mīcīšanas uzgalis netika īsti ar savu darbu galā. Protams, var mīcīt arī ar rokām. Mīca aptuveni 5 minūtes mikserī vai nedaudz ilgāk ar rokām. Pievieno izkausēto sviestu, turpina maisīt, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Mīklu liek padziļā bļodā un apklāj ar tīru trauku dvieli vai pārtikas plēvi. Atkal liek siltā vietā uzrūgt uz 1-2 stundām, līdz mīklas daudzums dubultojies.
- Mīklu sadala 10 vienādās daļās. Tā diezgan līp pie rokām, tāpēc gan darba virsma, gan mīklas rullis (var izmantot tukšu pudeli), gan rokas jāapbārsta ar miltiem. Katru mīklas gabaliņu izrullē plānā kārtiņā un piepilda ar karoti vai divām ogu. Maliņas saspiež kopā ar pirkstiem, veidojos mēnestiņa (pīrādziņa) formu. Liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru vienādos un pietiekami lielos attālumos vienu no otra. Liek siltā vietā raudzēties uz pusstundu.
- Kamēr pīrādziņi rūgst, cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem un pagatavo drumstalas, uzberot miltus un pūdercukuru uz virtuves dēlīša, ar nazi tajā iekapā sviestu, līdz izveidojas drumstalveidīga masa.
- Pīrādziņus pārsmērē ar sakulto olu, pārber ar drumstalām un liek cepties uz 20 minūtēm. Pasniedz siltus vai atdzisušus.
Inese says
Urrrrā! Beidzot ir recepte, kurai nevajag kilogramu miltu, līdz ar to šī porcija lieliski noderēs 2 cilvēku mājsaimniecībā. Paldies!
Linda Tellgrena says
Jā, man arī ļoti patīk, ka šī recepte nav “miltaina” un ka rezultātā nesanāk kalns ar pīrāgiem!
Linda says
125 grami vai ml piena?
amberfa says
Sataisīju ar aprikozēm, ķiršiem un burkāniem, sanāca ļoti gardi, iesaku :)