“T’fina Pkaila” ir tradicionāls ēdiens, kuru gatavo Tunisijas ģimenēs svētku galdam. Katrā ģimenē tam ir savas variācijas, tomēr pamata elementi saglabājas – buljons, liellopa gaļa un pacietīga sautēšana vairāku stundu garumā. Rezultātā tiek iegūts ļoti aromātisks un sātīgs ēdiens, bez kura nav iedomājama svarīgāko svētku svinēšana.
Ja vēlies pagaršot ēdienu tā dzimtenē, savu ceļojumu uz Tunisiju meklē: http://ej.uz/wxdg
Izejvielas (6-8 porcijām):
Gaļas bumbiņām:
● eļļa cepšanai
● 1 sīpols, nomizots un sagriezts gabaliņos
● 450 grami maltās gaļas
● 1 ēdamkarote maltu romiešu ķimeņu (kumīna)
● puse ēdamkarotes maltu melno piparu
● 1 ēdamkarote svaiga koriandra, sakapāta
● 2 tējkarotes sāls
● 1.5 tējkarotes saldās paprikas pulvera
● puse tējkarotes malta kanēļa
● 1 ola, viegli sakulta
Zupai:
● eļļa cepšanai
● 450 grami liellopa ribiņu ar gaļu
● sāls un malti melnie pipari pēc garšas
● 4 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
● 1 sīpols, nomizots un sagriezts gabaliņos
● 5 glāzes liellopa buljona
● 170 grami svaigu spinātu
● 400 ml konservētu un noskalotu balto pupiņu
Gatavošana:
Gatavo gaļas bumbiņas: uzkarsētā eļļā uz pannas apcep sīpolu, līdz caurspīdīgs (3-4 minūtes). Sīpolus liek lielā bļodā kopā ar malto gaļu, garšvielām, koriandru un olu. Visu kārtīgi samaisa un ar rokām veido 2.5 līdz 3 centimetrus lielas bumbiņas. Bumbiņas cep uzkarsētā eļļā no abām pusēm zeltaini brūnas.
Gatavo zupu: Ribiņas ierīvē ar sāli un pipariem. Cep no abām pusēm uz vidēji augstas uguns skaisti brūnas. Noņem no pannas. Lielā katlā uz zemas uguns apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie karamelizējušies. Pievieno ribiņas un buljonu un sagaida pirmo burbuli. Samazina uguni un
zemas uguns sautē apmēram 1 stundu. Beigās pievieno gaļas bumbiņas, turpina vārīt 5 minūtes. Pievieno spinātus un pupiņas, sautē 3-4 minūtes. Pasniedz.
Atbildēt