Šī maize ir kaut kas pa vidu starp plātsmaizi un kūku: pamatā smilšu mīkla, pa virsu – rabarberi ar zemenēm (zemenes var nelikt) un augšā – kokosriekstu skaidiņu kārta. Pildījumā var likt arī citas ogas un augļus – pēc savas gaumes un atkarībā no tā, kas ir sezonā. Arī miltus noteikti var variēt, es šoreiz liku pusi uz pusi: kviešu pilngraudu un rudzu bīdelētos. Šajā receptē labi iederēsies arī riekstu milti, īpaši mandeļu (bet ne vairāk kā puse no kopējā daudzuma).
Iedvesmas recepte: ŠEIT.
Izejvielas:
- 100 grami sviesta istabas temperatūrā
- 85 grami cukura
- 300 grami rabarberu mazos gabaliņos (es nemizoju)
- 1 ola, baltums atdalīts jo dzeltenuma
- 120 grami miltu
- Puse tējkarote cepamā pulvera
- Šķipsniņa sals
- 200 grami zemeņu bez kauslapiņām, sagrieztas gabaliņos
- Ja vēlies – rīvēta miziņa no puses apelsina
- 100 grami kokosriekstu skaidiņu
Gatavošana:
- Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Izklāj ar cepamo papīru vai ietauko cepamo formu 20 cm x 20 cm.
- Ar putotāju kopā saputo sviestu ar 25 gramiem cukura. Pievieno olas dzeltenumu un turpina putot. Atsevišķā bļodā sajauc kopā miltus ar cepamo pulveri, pievieno sviesta masai. Turpina maisīt, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Starp divām cepamā papīra lapām izrullē cepamās formas izmērā (20x20cm). Ja mīkla ir pārāk mīksta rullēšanai, to uz 15-30 minūtēm ieliek ledusskapī un tad rullē atkal. Ar izrullēto mīklu izklāj cepamo formu. Liek krāsnī ceptiem uz 20 minūtēm, līdz mīkla kļūst skaisti zeltaini brūna.
- Rabarbera gabaliņus liek uz pannas un pārber ar 2 ēdamkarotēm cukura. Cep cepeškrāsnī aptuveni 15 minūtes – gabaliņiem jābūt mīkstiem, bet ne izjukušiem.
- Vidēja izmēra bļodiņā kopā ar karoti sajauc olas baltumu, kokosriekstu skaidiņas un atlikušo cukuru.
- Mīklu izņem no krāsns, 5 minūtes atdzesē. Pa virsu vienmērīgā slānī liek ceptos rabarberus un zemenes. Pārrīvē ar apeslīna miziņu. Augšējā slānī liek kokosriekstus, pēc iespējas izlīdzina. Liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep 20 minūtes, vai līdz kokosrieksts sāk iekrāsoties zeltains. Izņem no krāsns, atdzesē un sagriež gabaliņos. Var pasniegt ar putukrējumu vai vaniļas saldējumu.
Monta says
Paldies par recepti! Kūciņa sanāca patiešām garda! Tikai nezinu kas varētu būt par iemeslu, ka mīkla drupa? Sastāvdaļas liku precīzi kā receptē norādīts.