Ļoti ātri un vienkārši pagatavojami batoniņi, procesā var iesaistīt arī mazos gardēžus. Pamatmasu veido kraukšķīgas brokastu pārslas, riekstu sviests (var izmantot no dažādiem riekstiem gatavotus) un kāds šķidrs saldinātājs pēc izvēles – tas var būt gan medus, gan kāds augu valsts izcelsmes sīrups. Ja medus ir ciets, to pirms pievienošanas uz lēnas uguns izkausē.
Dekorēt batoniņus var ar visu ko sirds vēlas – es izmantoju dabīgās “freeze dried” avenes (nopērkamas Rimi un Gemoss) un “Maldon” sāls pārslas (nopērkamas Maximās). Pāri bērt var arī sakapātus riekstus, apceptas mandeļu skaidiņas, kokosriekstu skaidiņas, dažādas sēkliņas. Tāpat derēs arī smalkie kūku dekori.
Izejvielas (25 gabaliņiem):
- 185 grami zemesriekstu sviesta ar gabaliņiem
- 230 grami medus (vai sīrupa)
- 260 grami rīsu (vai kviešu) pufi (nopērkami veikalu brokastu pārslu nodaļās)
- 200 grami tumšās šokolādes
- 1 ēdamkarote kokosriekstu eļļas vai govs sviesta
- Sāls pārslas, dekori pārkaisīšanai
Gatavošana:
Sagatavo formu, 20 x 20 cm lielu formu izklājot ar cepamo papīru (var likt arī apaļā kūkas formā).
Palielā bļodā sajauc kopā zemesriekstu sviestu ar medu (vai sīrupu). Pieber rīsu pufus un ar koka karti visu samaisa tā, lai rīsi tiktu pilnībā noklāti. Masu liek formā, virspusi pēc iespējas izlīdzinot (nevajadzētu stingri spiest, lai rīsus pārāk nesaplacinātu).
Mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē izkausē tumšo šokolādi kopā ar eļļu vai sviestu. Pārlej pāri rīsu masai pēc iespējas vienmērīgā kārtiņā. Ieliek ledusskapī uz 10-15 minūtēm vai saldētavā uz 5 minūtēm, izņem un pārkaisa ar sāli un dekoriem. Liek ledusskapī (stundu) vai saldētavā (uz 20-30 minūtēm) sastingt. Izņem un sagriez gabaliņos.
Iedvesma: saldumu blogs “Tutti Dolci”
Inga says
Linda, esmu 2x mēģinājusi, abas reizes man neturējās kopā. Gards jau ļoti, un tauta bija gatava ēst pat ar pirkstiem, taču tavās bildēs izskatās tik graciozi… It kā taču maisīju centīgi un formā arī presēju centīgi. Bet šķita, ka vajag mazāk kraukšķu un/vai vairāk riekstu/sīrupa līmes. Bet tad savukārt batoniņi būtu izteikti lipīgi?
Linda Tellgrena says
Man grūti pateikt, kādēļ batoniņi neturējās kopā – esmu tos gatavojusi vairākās versijās, variējot ar izejvielām, un ar turēšanos kopā nav bijušas problēmas… Vai turēšana aukstumā masai nelika sastingt?