Šī kūka domāta tiem, kam patīk zemesriekstu garša, bet kūkas ar lielu daudzumu zemesriekstu rada pārsātinājuma sajūtu. Sākumā pagatavo kūku, tad, kamēr tā atdziest, gatavo glazūru – zemesriekstu karameli. Tā nav karamele klasiskajā versijā, bet garšo vienlīdz labi! Cukuru gan kūkai, gan glazūrai var izmantot gan brūno, gan gaišo vai tumšo muskovado cukuru. Jo tumšāks cukurs, jo intensīvāka karameļu garša kūkai.
Izejvielas:
- 150 grami sviesta
- 80 grami cukura (vislabāk – gaišais vai tumšais muskovado cukurs)
- 60 grami skābā krējuma
- 200 grami miltu (es liku trīs dažādus – kviešu, kviešu pilngraudu un griķu miltus)
- 1.5 tējkarotes cepamā pulvera
- šķipsna sāls
- 2 olas
- 60 grami viegli apceptu zemesriekstu
Karameles glazūra:
- 30 grami sviesta
- 50 grami brūnā (vai muskovado cukura) cukura
- 2 ēdamkarotes piena
- 50 grami zemesriekstu sviesta
- 80 grami pūdercukura
Gatavošana:
- Ar cepamo papīru izklāj kvadrātveida cepamo formu (20 x 20 cm).
- Mazā katliņā liek sviestu, cukuru un krējumu un maisot uzkarsē. Uz zemas uguns turpina sildīt un maisīt, līdz sviests un cukurs ir izkusis. Paaugstina uguni uz vidēju un maisot karsē 2 minūtes. Noņem no uguns un noliek malā atdzist uz 10 minūtēm.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem.
- Zemesriekstus sakapā vidēji lielos gabalos.
- Miskera (vai kombaina) bļodā sajauc kopā miltus, cepamo pulveri un sāli. Iemaisa olas. Pievieno atdzisušo sviesta masu un zemesriekstus. Visu maisa, līdz iegūta viendabīga mīkla. Lej sagatavotajā formā.
- Cep 25 minūtes. Izņem no krāsns un ļauj atdzist 5 minūtes, izņem no formas. Atdzesē pilnībā.
- Kamēr kūka dziest, sagatavo glazūru. Mazā katliņā liek sviestu, cukuru un vienu ēdamkaroti piena. Maisot uzkarsē. Pievieno zemesriekstu sviestu, samaisa un vēlreiz uzkarsē. Katliņu noņem no uguns. Pievieno pūdercukuru, samaisa. Pielej atlikušo karoti piena, samaisa. Glazūrai ir jābūt vidēji biezai.
- Glazūru lej uz atdzisušās kūkas un izlīdzina. Noliek vēsumā vismaz uz pusstundu. Sagriež 15 gabaliņos un bauda!
Laura says
Vai skaba krejuma vieta var izmantot biezu tradicionalo grieku jogurtu? Ja var, vai janem vera kadas proporcijas recepte, piem., varbut japievieno karote ellas vai vairak miltu? Paldies!