Kad apnikušas vienkārši vārītas olas, vari pagatavot no mīksti vārītām olām kreptīgu otro ēdienu, ietinot olas maltās gaļas “mētelītī”. Šādi pagatavotas olas būs forša Lieldienu galda sastāvdaļa, kā arī tās droši vari ņemt līdzi piknikā!
Izejvielas (6 olām):
- 8 lauku vistu olas
- 500 grami maltās gaļas (vislabāk – jaukta liellopa gaļa un cūkgaļa vienādās daļās)
- 1 olas baltums
- 1 tējkarote kaltētas salvijas
- 1 tējkarote kaltēta timiāna
- šķipsna sāls
- puse tējkarotes maltu melno piparu
- 4 ēdamkarotes Dobeles dzirnavnieka kviešu miltu “Ekstra”
- 150 grami rīvmaizes (vai japāņu panko rīvmaizes, kura ir kraukšķīgāka)
- eļļa fritēšanai
Gatavošana:
- Katlā uzvāra ūdeni un sešas no olām vāra 6-7 minūtes, līdz dzeltenums iekšā ir vēl nedaudz mīksts. Olas liek zem tekoša auksta ūdens, lai atdziest. Noņem čaumalas un noliek malā.
- Bļodā liek malto gaļu, olas baltumu, salviju, timiānu, sāli un piparus, visu kārtīgi samaisa.
- Iegūto masu sadala 6 daļās. Katru no tām izveido plānā, plakanā aplī tā, lai tajā varētu “ietīt” olu. Ietin olu tā, lai tā būtu pilnībā nosegta un gaļas kārtiņa apkārt tai būtu pēc iespējas vienādā biezumā. Procesu atkārto ar pārejām piecām olām.
- Divas atlikušās olas viegli sakuļ. Katru no gaļā ietītajām olām apvārta miltos, tad sakultajā olā, tad atkal miltos un olā, un tad – rīvmaizē. Fritē kopā pa divām eļļā, kas uzkarsēta līdz 170 grādiem, līdz ola kļuvusi skaisti zeltaini brūna – aptuveni 4-5 minūtes.
- Kamēr ola fritējas, to ar metāla karoti pagroza, lai cepšanās notiktu vienmērīgi. Ar caurumotu karoti gatavās olas izņem un noliek uz divās kārtās salocīta papīra virtuves dvieļa, lai notek liekā eļļa.
- Lieki nekavējoties, olas pasniedz pārgrieztas uz pusēm.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Dobeles Dzirnavnieku”
Atbildēt