Lai arī aktīvais ražas novākšanas laiks aiz muguras un daudzviet dārzos iezagusies salna, šobrīd var pievērsties rudens labumu “likšanai burkās”. Ja vasara bija atvaļinājumu laiks un negribējās darboties virtuvē, tad rudens mēnešos vēl var paspēt piepildīt ziemas krājumu plauktus ar vienkāršiem un gardiem labumiem.
Šoruden nolēmu izmēģināt kādu recepti ar smiltsērkšķiem – tā ir mūsu Latvijas superoga, jo viegli pieejama un ļoti veselīga! Tīra smiltsērkšķu sula ir stipra, tādēļ jāmeklē veidi, kā to “pieradināt”. Izmēģināju kombināciju ar āboliem un tā izrādījās lieliska! Iesaku izmantot saldākus ābolus (“antonovka” nederēs), lai būtu patīkams līdzsvars ar smiltsērkšķu skābenumu. Šo ievārījumu vēlāk varēs ne vien ierastāko veidos, bet arī gatavot debesmannu un likt pildījumos kūkām.
Vēl viena svarīga lieta – ievārījuma gatavošanā izmantoju “Dansukker” nu jau popularitāti ieguvušo ievārījuma cukuru “Slaidais” – to pievieno tikai 250 gramus uz 1 kilogramu augļu un ogu. Tas nozīmē, ka gala produktā būs vien 20% cukura! Cukura sastāvā ir pektīns, kas ievārījumam piedos biezāku konsistenci, tāpat kā izmantojot ierasti “ievārījuma cukuru”. Iesaku nebaidīties no nelielās cukura proporcijas – ievārījums no “Slaidā” garšo un uzglabājas lieliski. Un saldumu nemaz vairāk neprasās, jo arī paši augļi, šajā receptē āboli, satur cukuru un ievārījums rezultātā sanāk ar līdzsvarotu skābā un saldā līdzsvaru.
Izejvielas 1.5 litriem ievārījuma:
- 700 grami ābolu
- 300 grami smiltsērkšķu
- 1 paciņa (250 grami) cukura “Slaidais”
Gatavošana:
- Smiltsērkšķus ber mazā katliņā, pielej dažas karotes ūdens un uzkarsē. Maisot vāra, līdz smiltsērkšķu ogas pamazām sāk sadalīties un sula sāk burbuļot (vārīšanas ilgums atkarīgs no ogu gatavības pakāpes). Ogas izberž caur smalko sietu vai marli, lai atbrīvotos no miziņām un sēklām. Tās vēlāk var sablenderēt un izmantot kokteiļu un saldējumu gatavošanā, pievienot desertiem.
- Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež gabaliņos. Liek katliņā un pielej nedaudz ūdens. Karsē dažas minūtes, līdz āboli sāk kļūt mīksti (atkarīgs no šķirnes un gatavības pakāpes). Pievieno smiltsērkšķus, sagaida pirmo burbuli. Pievieno cukuru “Slaidais” un karsē uz vidēji lēnas vēl 5-10 minūtes, pa laikam apmaisot, līdz āboli izšķīduši pilnībā.
- Ievārījumu lej sterilizētās burciņās, uzskrūvē vāku un atdzesē istabas temperatūrā. Bauda svaigu vai liek glabāties vēsā vietā (pagrabā vai ledusskapī). Glabāšanas laiks – 6 mēneši.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Dansukker”
Atbildēt