Brioša maize ir mana vājība – gan pats gatavošanas process, gan garša un konsistence gatavai maizei. Šoreiz recepti aizņēmos ar savām variācijām no kulinārijas žurnāla “Ricardo”.
Pildījumā vari aizvietot pistācijas, piemēram, ar viegli apgrauzdētiem un samaltiem lazdu riekstiem, pievienojot nedaudz kanēļa un/vai kardamona, garša būs izcila.
Vēl viens variants, kā vienas maizes vietā pagatavot smalkmaizītes – kad esi sarullējis mīklu rullī, vari rulli sagriezt aptuveni 5 cm lielos gabalos un gabalus likt vienu otram blakus uz cepamās plāts. Tās otrreiz raudzē pārklātā pannā, pārsmērē ar olu, pārkaisa ar pistācijām un cep 190 grādos, kā norādīts receptē.
Izejvielas:
- 450 grami miltu
- 2 ēdamkarotes cukura
- 2 tējkarotes sausā rauga
- 1 tējkarote sāls
- 250 ml (1 glāze) silta piena
- 55 grami sviesta istabas temperatūrā
- 1 ola
- ja vēlas – cukura dekori ‘pērlītes’
Pistāciju pildījums:
- 100 grami zaļo pistāciju kodolu (es izmantoju šos)
- 100 grami cukura
- 80 grami sviesta istabas temperatūrā
- ¼ tējkarote sāls
Gatavošana:
GATAVO MĪKLU:
- Miksera bļodā vai vienkārši liela izmēra bļodā ar koka karoti kopā samaisa mitlus, cukuru, raugu un sāli. Pielej viegli uzsildītu pienu, mīkstu sviestu un olu. Maisa (ar kombaina mīklas plakano uzgali vai bez kombaina – ar koka karoti), līdz sāk veidoties mīklai līdzīga masa. Ja izmanto kombainu, pārliek uz mīklas mīcīšanas āķi un turpina mīcīgs vismaz 5 minūtes vidējā ātrumā. Ja nav kombaina, mīca ar rokām uz miltiem apkaisītas virsmas, līdz mīkla sāk kļūt viegli elastīga. No mīklas izveido apaļas formas bumbu.
- Ieeļļo liela izmēra bļodu – liek tajā mīklu, apveļ otrādi, lai virspuse būtu pārklāta ar eļļu. Bļodai liek vāku vai pārklāj ar pārtikas plēvi.
- Noliek siltumā uzrūgt, līdz kamēr mīkla dubultojusies apjomā (atkarīgs no telpas temperatūras – parasti 1-1.5 stundas).
GATAVO PILDĪJUMU:
- Kamēr rūgst mīkla, gatavo pildījumu – blenderī sīki samaļ vai ar nazi sakapā zaļās pistācijas. Atliek malā vienu ēdamkaroti pistāciju, kuras vēlāk izmantos maizes pārkaisīšanai. Atlikušās pistācijas samaisa ar cukuru un mīkstu sviestu, pievieno sāli. Iegūst krēmīgas konsistences masu.
CEP MAIZI:
- Uz miltiem izkaisītas virsmas izveļ uzrūgušo mīklu. Ar mīklas rulli vai vīna pudeli izrullē 20cm x 45 cm lielu taisnstūri. Ar nazi pa visu virsmu izlīdzina pistāciju pildījumu, atstājot 3cm brīvas maliņas. Mīklu sarullē, sākot no garākās malas (rullis sanāks 45 cm garš). Savienojuma vietu pagriež uz leju. Rulli pārloka uz pusēm, noliekot abas puses vienu otrai blakus. Pēc tam abus mīklas galus sapin bizē (ceļot pamīšus vienu otram pāri), galus noloka zem maizes. Bizi ceļ iekšā ieeļļotā maizes formā. Pārliek ar tīru virtuves dvieli vai pārtikas plēvi un ļauj siltā vietā uzrūgt, lai maizītes forma būtu pilna (vidēji 45-60 minūtes).
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Maizi pārsmērē ar viegli sakultu olu, pārkaisa ar pistācijām un, ja vēlas – ar cukura pērlītēm. Cep 45 minūtes. Atdzesē un izņem no formas. Pirms pasniegšanas sagriež šķēlēs.
Atbildēt