Kartupeļu salāti mūsmājās ir īsts vasaras ēdiens, jo tad jau pieejami jaunie kartupeļi – tie nav pat jāmizo! Klasiskos kartupeļu salātus iemācījos gatavot no savas vīramātes, pēc tam jau tos variēju pēc vajadzības ar dažādām sastāvdaļām un mērcēm. Šie salāti lieliski iederas pie grilētiem ēdieniem, kā arī ir ērti gatavošanai iepriekš, jo tie neatsulojas.
Svaigos sīpolus var aizstāt ar lociņiem vai marinētiem gurķiem vai kaperiem.
Salātu aizdaram izmantoju ‘Kikkoman’ sezama mērci – tā ir izteikti krēmīga ar patīkamu grauzdēta sezama garšu. Šī mērce ir ideāli piemērota arī kā uzkodu un salātu mērce, pasniedzot kopā ar tvaicētiem dārzeņiem, nūdelēm, tofu sieru un pavasara rullīšiem.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas:
- 1 kg jauno kartupeļu
- 2 tējkarotes sāls
- 2 mazi vai 1 lielāks sarkanais sīpols, nomizots un sagriezts plānās šķēlītēs
- 150 grami ‘Kikkoman’ sezama mērces
- maza svaigā koriandra buntīte (var aizstāt ar citiem zaļumiem)
- dekorēšanai – ēdamie ziedi
Gatavošana:
- Jaunos kartupeļus kārtīgi noskalo un noberž ar švammi (tā, lai miziņa būtu pilnīgi tīra). Ja vēlas, kartupeļus var arī nomizot.
- Lielā katlā liek kartupeļus un uzvāra ūdenī, kam pievienots sāls. Turpina vārīt, līdz kartupeļi ir mīksti. Nolej ūdeni, liek atpakaļ uz uguns un minūti uz zemas liesmas nožāvē. Ļauj pilnībā atdzist.
- Vārītos kartupeļus sagriež uz pusēm vai četrās daļās, ja tie ir lielāki. Var griezt arī mazākos kumosa lieluma gabalos. Liek lielā salātu bļodā un pievieno sīpolu un koriandru.
- Kartupeļus pārlej ar sezama mērci un kārtīgi samaisa. Ja vēlas – dekorē ar ēdamiem ziediem.
Atbildēt