Šī ir vienkārša kūka, kuru var pagatavot no sastāvdaļām, kuras atradīsies ikvienā virtuvē. Zemenes ārpus sezonas var droši aizvietot ar citām ogām (mellenēm, avenēm, aprikozēm utt.). Vēl viens variants ir cept kūku mafinu pannā, sadalot mīklu 12 daļās – šādā gadījumā zemenes sagriež mazākos gabaliņos un iemaisa mīklā.
Kūku pasniedz ar blenderēta biezpiena mērci – tā ir krēmīga, saldena un ar patīkamu vaniļas aromātu.
Izejvielas:
Kūkai:
- 160 grami cukura
- 2 olas
- 230 grami “Muižas piens” skābā krējuma
- 100 ml augu eļļas (neiesaku izvēlēties olīvelļu ar intensīvu garšu)
- 240 grami miltu
- 2 tējkarotes cepamā pulvera
- šķipsna sāls
- 300 grami zemenes, notīrītas no kauslapiņām, sagrieztas gabalos
- pūdercukurs pārtaisīšanai
Biezpiena mērcei:
- 300 grami “Muižas piens” biezpiena ar 9% tauku saturu
- 90 grami “Muižas piens” skābā krējuma
- 80 grami cukura, škidra medus vai sīrupa
- 1 tējkarote vaniļas pastas vai ekstrakta
- smalki rīvēta miziņa no puses citrona
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Saputo cukuru ar olām, līdz izveidojas gaisīga balta masa.
- Olām un cukuram pievieno skābo krējumu, eļļu un samaisa viendabīgā masā.
- Citā bļodā samaisa kopā miltus, cepamo pulveri un sāli, pievieno šķidrajām sastāvdaļām. Maisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla (svarīgi nepārmaisīt).
- Ar cepamo papīru izklāj cepamo formu 23 cm diametrā. Pusi no mīklas lej pannā, pa virsu kārto pusi no zemenēm. Zemenēm pāri lej atlikušo mīklu un kārto pa virsu atlikušās zemenes.
- Cep 50-60 minūtes. Atdzesē 10 minūtes,ar nazi “izbrauc” pa vidu starp formu un kūku, un kūku izņem no formas.
- Kamēr kūka dziest, pagatavo biezpiena mērci, sablenderējot kopā visas tās sastāvdaļas. Ja mērce ir pārāk bieza, tai pievieno pienu, līdz sasniedz vēlamo konsistenci
- Atdzesē pilnībā un pārkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz ar biezpiena mērci.
Atbildēt