Ja esi Āzijas pelmeņu mīļotājs, noteikti esi pazīstams ar japāņu pelmeņus ‘gyoza’ – plāna tvaicēta mīkla kopā ar gardu sulīgu gaļas vai dārzeņu pildījumu. Mūsmājās tos gatavoju bieži, jo saldētavā vienmēr turu paciņu ar ‘gyozu’ ādiņām un saldētu lauku cūku malto gaļu īpaši šim mērķim (tajā ir mazāk ūdens un pelmeņu pildījums sautējot nesaraujas).
Esmu izmēģinājusi vairākas receptes gan izejvielām, gan gatavošanas paņēmieniem, par vislabāko atzīstot ‘Serious Eats” veidoto recepti (šajā saitē arī atradīsi detalizētu aprakstu un veidošanas instrukciju) – zemāk ir mana ‘gyozu’ gatavošanas metode un produkti.
Ja baidies no šo pelmeņu pildīšanas un gatavošanas procesa, tad iesaku to izmēģināt pēc instrukcijas noskatīšanās – apbruņojoties ar pacietību, tas nemaz nav tik sarežģīti: galvenais ir atcerēties, ka pelmeņa apvalkā nedrīkst būt atvērumi, tas ir kārtīgi jāaizspiež ciet, lai pildījums neizveltos ārā gatavošanas procesā. Skaistas faltītes var iemācīties veidot ar laiku un praksi, es to joprojām vēl mācos :)
Vēl pāris piebildes – jauno kāpostu sezonā es Ķīnas kāpostu mēdzu aizstāt ar svaigu vietējo kāpostu ar maigām lapiņām, tas lieliski noder kā pildījuma “balsts”. Kā mīkliņas izmantoju ‘wonton’ gatavošanai domātās, jo tās ir nedaudz lielākas un ērtāk veidojamas.
Pasniegšanas mērci gatavoju no sojas mērces (šoreiz izmantoju ‘Kikkoman’ tamari mērci, kas ir sojas mērce bez glutēna), sezama eļļas, laima sulas, cukura un ūdens.
“Tamari” mērce ir tikai un vienīgi Japānai raksturīga sojas mērce, kuru tradicionāli ražo no miso pastas blakus produktiem. Ražošanas procesā netiek izmantoti kvieši, kas ir neatņemama tradicionālās sojas mērces sastāvdaļa. Līdz ar to šī mērce ir piemērota lietošanai uzturā arī tiem cilvēkiem, kuri izvairās no glutēnu saturošiem produktiem.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas (32 gyozām):
- 800 grami svaiga Ķīnas kāposta
- 2 ēdamkarotes sāls
- 500 grami maltas cūkgaļas
- 6 ķiploka daiviņas, nomizotas un smalki sakapātas vai izspiestas caur ķiplokspiedi
- maza buntīte sīpolloku (aptuveni 10 lociņi), smalki sagriezti
- 3-4 cm ingvera saknes, smalki sarīvētas
- 1 paciņa ‘wonton’ mīklu, atlaidināta
- augu eļļa cepšanai (ja gatavo tvaicējot, eļļa nav nepieciešama)
Mērcei:
- 6 ēdamkarotes “Kikkoman” dabiski raudzētas sojas mērces tamari (bez glutēna)
- 1 ēdamkarote “Kikkoman” sezama eļļas
- 2 ēdamkarotes laima vai citrona sulas
- 2 ēdamkarotes cukura/agaves/rīsu sīrupa vai šķidra medus
- 6 ēdamkarotes auksta ūdens
Gatavošana:
- Ķīnas kāpostu smalki sagriež (es sagriežu plānās šķēlītēs, kuras pēc tam vēlreiz ar nazi sakapāju smalkāk). Iemaisa sāli un atstāj uz 15 minūtēm ievilkties. Kāpostu masu liek uz tīra virtuves dvieļa un virs izlietnes vai bļodas nospiež lieko mitrumu (no sākotnējā kāpostu apjoma paliks ⅓).
- Vidēja izmēra bļodā kopā samaisa kopā cūkgaļu ar Ķīnas kāpostu, ķiploku, lociņiem un ingveru. Vislabāk ar rokām masu kārtīgi samīca, lai visas sastāvdaļas kārtīgi sajauktos.
- Gaļas un kāposta masu sadala 32 daļās. Katras mīkliņas ārmalu ar pirkstiem samitrina, vidū liek pildījumu un malas aizspiež ciet, veidojot nelielas “faltītes” (instrukciju pa soļiem ar apskatīties ŠEIT).
- Cepto gyozu gatavošana: “Non stick” pannā ielej eļļu, uzkarsē (uzkarsē, jo citādi goyzas pielips pie pannas dibena). Pelmeņus liek vienu otram blakus ar nelielām atstarpēm un uz vidējas uguns apcep pāris minūtes, lai apakša iegūtu zeltainu krāsu. (Visā cepšanas un sautēšanas laikā pannu pa brīžam kustina, lai gyozas nepieliptu pie pannas dibena.) Pa šo laiku eļļa būs uzsūkusies. Samazina uguni, nogaisa pusminūti un pannā uzmanīgi ielej pusglāzi karsta ūdens. Uguni pagriež atpakaļ uz vidēju un gyozas sautē, līdz ūdens ir iztvaikojis. Tad, ja nepieciešams, pielej nedaudz eļļas un pelmeņus vēlreiz apcep, līdz tie iegūst zeltainu un kraukšīgu apakšu.
- Tvaicēto gyozu gatavošana: pelmeņus liek tvaicējamajā katlā un tvaicē 5-6 minūtes vai līdz tie gatavi.
- Pagatavo mērci, bļodiņā samaisot visas tās sastāvdaļas.
- Karstas gyozas pasniedz ar pašgatavoto mērci.
Atbildēt