Tagad Ziemassvētki liekas aiz kalniem, BET…… parasti attopamies nedēļu pirms tam ar paniskām domām par 100+ lietām, kas vēl jāpaspēj un jāizdara…. Tāpēc šogad esmu nolēmusi sākt gatavoties laicīgi! Nu vismaz kulinārā ziņā :) Jo, kas gan var būt labāks par kanēļa smaržu mājās, svaigiem cepumiem un apjausmu, ka rudens un slapjums ir aiz loga un iekšā netiek. Iekšā ir siltums un māju sajūta….
Kanēļa un ingvera cepumi ir ‘gandrīz piparkūkas’! Vismaz izskatās kā piparkūkas noteikti. Bet garša ir savādāka. Jo pievienots ir tikai svaigs ingvers un kanēlis. Cepumi ir kraukšķīgi un ne īpaši saldi. Ja mīlat saldus našķus, iesaku pievienot 50 gramus cukura. Tā kā šī ir iesildīšanās ‘īstajām piparkūkām’, tad ceru, ka drīz saņemšos uztaisīt arī mīklu pēc kādas no klasiskajām receptēm :) Jo nezinu, vai mani šogad sasniegs mīkla no manas tradicionālās un mīļākās konditorijas Rīgā – ‘Daile’.
Izejvielas:
- 11o g sviesta
- 130 g sīrupa (kukurūzas vai kāda cita)
- svaigs ingvers, īkšķa lieluma
- 1 sakulta ola
- 370 g miltu
- šķipsniņa sāls
- 1/4 tējk. cepamās sodas
- 1/4 t;ejk.malta kanēļa
- 1 sakulta ola pārsmērēšanai
- pārbēršanai izmantoju veikalā nopērkamus rotājumus, bet mājās arī var pagatavot vienkāršu kombināciju: 2 tējk.brūnais cukurs + 2 tējk.baltais cukurs + 1/2 tējk.kanēlis
Pagatavošana:
- Izkausētā sviestā iemaisa sīrupu un sarīvētu ingveru.
- Palielā bļodā sajauc miltus, sāli, sodu un kanēli. Tad šajā masā iejauc olu un 1.punktā iegūto sviesta maisījumu.
- Jauc, kamēr izveidojas mīklas konsistence (es to darīju ar rokām), bet nemīca.
- Sadala iegūto mīklu 2 daļās. Katru no tām izrullē pagales formā un ietin pārtikas plēvē. Ieliek ledusskapī uz min.2 stundām (‘pagalēm’ jābūt sastingušām).
- Uzkarsē krāsni 180C.
- Iztin mīklu no pārtikas plēves. Ņem nazi un mīklu griež apm.0.5 cm biezās šķēlēs (jo biezāka šķēle, jo biezāks cepums!).
- Nogriezto šķēli/cepumu no vienas puses apsmērē ar sakulto olu un tad iespiež apberamajā masā (2tējk.brūnais cukurs + 2 tējk.baltais cukurs + 1/2 tējk.kanēlis).
- Kārto cepumus uz plāts netālu viena no otra (tie cepot gandrīz neizplešas).
- Cep 7-8 minūtes vai līdz gatavi. Svarīgi ir nepārcept, jo tad cepumi paliek sausi.
- Izņem no plīts, atdzesē.
- Cepumus var uzglabāt vismaz nedēļu – vislabāk tie garšos 3-4 dienā pēc cepšanas!
Sofia says
Hej vännen!
These look really beautiful! You should consider share them at baka.se ;)
Keep up the good work Linda! Cheers!
Linda says
Thanks dear! :) I have never been into baking BUT -it is slowly changing, I can feel… Will definetely visit baka.se! Btw, I am thinking about launching an English version of this blog next week! Will keep you posted :*:*
Sofia says
:) I am looking forward to the English version! You allready have a special place amongst my bookmarks! Always making me hungry with those delicious pics!