Ir rīti, kad brokastis gribas padarīt īpašas…. Tad nu šī būs tā recepte, kad, izmantojot parasti mājās atrodamās izejvielas, var uzmeistarot trakoti garšīgus netradicionālus pildītos grauzdiņus. Man tie šķiet īpaši piemēroti aukstiem un sniegotiem (jā, arī Briselē jau vairākas dienas zemi un kokus klāj kārtīga sniega kārta!) ziemas rītiem, jo sastāvā ir gan kanēlis, gan vaniļa….
Izejvielas (6 pers.):
- 180 g valriekstu
- 6 lielas olas
- 360 ml saldā krējuma (derēs arī piens)
- 2 tējk. vaniļas ekstrakta (var izmantot arī vaniļas cukuru)
- 1 tējk. kanēļa
- šķipsniņa malta muskatrieksta
- sāls
- 6 gatavi, bet vēl stingri banāni, sagriezti puscentimetru plānās ripiņās
- 200 g tumši brūnā cukura (izmantoju muskavado cukuru)
- 12 maizes šķēles (tās, kas domātas tosteriem, kvadrātainās!), vislabāk, ja maizīte ir nedaudz pastāvējusi
- 8 tējk. sviesta
- eļļa cepšanai
- pasniegšanai pēc izvēles – kļavu sīrups
Gatavošana:
- Uzkarsētā pannā (bez eļļas), visu laiku nepārtraukti maisot, apgrauzdē valriekstus, līdz tie sāk smaržot un kļūst tumšāk brūni. Sagriež mazākos gabaliņos, kad padzisuši.
- Bļodā sakuļ olas ar saldo krējumu, pievieno vaniļas ekstraktu, kanēli, muskatriekstu un šķipsniņu sāls. Noliek malā.
- Otrā bļodā sajauc sagrieztos banānus ar brūno cukuru un apceptajiem riekstiem.
- Uz darba virsmas liek 6 maizes šķēles. Uz katras no tām klāj banānu masu (es parasti ar pirkstiem piepalīdzu izkārtot šķēles horizontāli vienu blakus otrai). Izmanto 1/3 daļu banānu masas. Ņem atlikušās 6 maizes šķēles un liek pa virsu tām, uz kurām atrodas banānu masa. Viegli saspiež kopā.
- Saliek dubultās maizītes uz plāts, kur tās visas var izkārtot blakus vienu otrai. Pārlej ar olu un krējuma masu. Atļauj ievilkties 10 minūtes. Pēc 10 minūtēm apgriež maizes un atļauj ievilkties arī no otras puses apt.10 minūtes.
- Gatavo banānu mērci – to banānu masu, kas palikusi neiesmērēta maizēs, liek uz pannas, pievieno sviestu un maisot karsē apt.3 minūtes. Kamēr banāni kļuvuši mīksti un nedaudz caurspīdīgi. Beigās pievieno 4 tējk.sviesta un kārtīgi izmaisa. Noliek siltumā.
- Palielā pannā uzkarsē 2 tējk. sviesta un 2 tējk. augu eļļas uz vidējas uguns. Cep ar banāniem pildītās olu masā izmērcētās maizes, līdz tās kļūst brūnas (vid. 2-3 minūtes no vienas puses, parasti apcepas vēl ātrāk). Tās maizes, kuras jau gatavas ieliek viegli uzsildītā cepeškrāsnī, lai neatdziest pirms likšanas galdā. Maizes turpina apcept, līdz visas ir gatavas! Pirms katras jaunas porcijas, pannu nepieciešams izskalot.
- Kad visas maizes apceptas, tās pārgriež pa diognāli skaistos 3-stūros! Pasniedz ar 6.punktā pagatavoto banānu mērci un ja ir – arī kļavu sīrupu.
Iedvesma: http://www.marthastewart.com/
N.B. Īsti tēmai piemērots video un skaista dziesma no OK Go:
Atbildēt