Beļģijā piparkūku cepumus sauc spéculoos. Tie ir kraukšķīgi un viegli, un tos senāk cepa uz Sv.Nikolasa svētkiem decembra sākumā. Tagad beļģi un nīderlandieši ēd spéculoos visu gadu, un bieži pasniedz kafejnīcās pa vienam kā piedevu pie tējas vai kafijas.
Spéculoos siera kūkas receptē izmantota spéculoos pasta, ko ražo Lotus (skat.attēlu pa labi!). Domāju, ka arī Latvijā šāda pasta ir nopērkama (ja kāds ierauga, dodiet ziņu, kur!). Beļģijas veikalos spéculoos pastas ir pieejamas lielā izvēlē. Ja nav – droši varat izmantot zemesriekstu sviestu (mājās gatavotu vai arī veikalā pirktu, bet tā sastāvā ir tikai zemerieksti un sāls!) – tad sanāks zemesriekstu siera kūka.
Vēl neliela piebilde – kūka jātur ledusskapī pa nakti, vēlams kādā no augšējiem plauktiem, kur vēsāks. Rezultāts – ļoti krēmīga, uzreiz griežama un ēdama, trakoti salda (labā nozīmē) un visādi citādi garšīga siera kūka!
Man liekas, ka šī siera kūka ir īsti piemērota Ziemassvētkiem un aukstam laikam, kad gribas ko īpaši garšīgu un saldu ;)
Sastāvdaļas:
- 12 digestive cepumi (var izmantot arī Selgas cepumus vai speculoos cepumiņus)
- 75 g izkausēta sviesta
- 240 ml saldā krējuma
- 225 grami krēmsiera (Philadelfia vai Kārums)
- 260 g spéculoos pastas
- 135 g smalkā cukura
- 1 tējk. vaniļas cukura
- 2 tējk. kakao pulvera
- 1 papīra lapa, kūkas formas izmērā
- Uzkarsē cepeškrāsni uz 160C. Sagatavo pamatni: blenderī sadrupina cepumus, pievieno izkausēto sviestu un visu sablendē. Tad masu izklāt kūkas formā ar noņemamām malām, viegli piepresējot. Liek krāsnī cepties uz 9 minūtēm. Izņem no krāsns un kārtīgi atdzesē.
- Pagatavo siera kūkas pildījumu: uzputo saldo krējumu, kamēr tas ir stingrs, bet vēl nav pārgājis sviestā. Otrā bļodā sajauc kopā speculoos pastu, krēmsieru, cukuru un vaniļas cukuru.
- Putukrējumu iecilā siera masā un lēnām maisa, līdz iegūta viendabība masa. Lej formā pa virsu uz atdzesētās pamatnes.
- Noliek vēsumā (vislabāk – ledusskapī) un atdzesē vismaz pāris stundas!
- Dekorēšana: no papīa lapas izgriež ‘sniegpārsliņu’, kas kalpo kā trafarets kūkas dekorēšanai. To pēc tam uzmanīgi liek uz sastingušās kūkas. Smalkajā sietiņā ieber kakao pulveri un ber pāri trafaretam – tā, lai visas brīvās vietas būtu pārklātas ar kakao.
EvgEvg says
Pagatavoju uz savu dzimshanas dienu, koleegiem (holandieshiem) ljoti garshoja. Shodien gatavoshu atkal :)
Paldies par recepti!
Linda says
Cik jauki! Apsveikumi pagājušajā dzimšanas dienā :)
Liene says
Ko, ludzu, nozime smalkais cukurs? Vai saja gadijuma var lietot ari bruno cukuru?