Pirmajā ierakstā par Briseles garšīgajām adresēm aprakstīju savus mīļākos restorānus. Tagad laiks ķerties pie pārējām gardajām vietām Briselē, kur var piedzīvot tikpat interesantas lietas, kas ir vienkāršāk sasniedzamas un realizējamas!
-
Nordzee – street food vieta, kas atrodas blakus St.Catherine laukumam pilsētas centrā. Sākās viss ar to, ka zivju veikals izdomāja sākt tirgot arī uz vietas gatavotus ēdienus uz mazas letes blakus veikaliņam. Tagad šī ir viena no iecienītākajām adresēm pilsētā, kur ziemā var sasildīties ar siltu zivju zupu, vasarā baudīt austeres ar atdzesētu baltvīnu. Un ne tikai. Ja esat jūras velšu mīlētājs, šis ir must try. Adrese: 45, Rue Sainte Catherine, Brussels 1000.
- Maison Antoine – nevar runāt par Briseli un nepieminēt fritus, eļļā ceptus kartupeļu frī. Adrese: 1, Jourdan place, 1040 Brussels (Etterbeek). Atrodas Hourdan laukumā, netālu no Eiropas institūcijām. Šī ir vēsturiskākā no visām Briseles frī vietām, un to ļoti iecienījuši arī tūristi. Parasti, lai tiktu pie saviem kartupelīšiem, ir jāpastāv rindā. Kad tas izdarīts, tiksiet pie papīra tūtas ar kartupelīšiem. Var dabūt arī citus eļļā fritētus beļģu gardumus (piemēram, siera kroketes). Ar šo tūru atļauts sēdēt arī pie tuvējo kafejnīcu un bāru galdiņiem, nopērkot konkrētajā vietā tikai dzērienu. Adrese: Place Jourdan 1, 1040 Etterbeek.
- Pierre Marcolini– manuprāt, labākā beļģu šokolāde. Un macaroons. Bez konkurences. Atpazīstami pēc eleganti noformētā dizaina – viss melnā, ar baltu logo. Arī paši veikali – templis šokolādei. Pats īpašnieks joprojām aktīvi darbojas savā biznesā, kopš 19 gadu vecuma, kad kļuva par saldumu meistaru. Tagad viņa veikali atvērti gan Ņujorkā, gan Parīzē un Kuveitā. Veikalos var iegādāties gan šokolādes izlases (apt. 20 EUR), gan šokolādes tāfelītes (7 EUR), gan macaroonus (30 EUR par 25 gab.) un kūkas. Katru sezonu tiek radīts jauns inovatīvs produkts – šajā pavasarī: rainbow drops, mazas krāsainas šokolādes bumbiņas, pildītas ar dažādu garšu coulis, jāēd atdzesētas. Veikalu adreses: skat.mājas lapā, centrālais veikals – Place Sablon pašā Briseles sirdī.
- Chez Moeder Lambic – 2 alus bāri Briselē, kuru devīze skan: Beer is the answer. Ja iedomājoties alus bāru, jums prātā nāk tumšas telpas ar noputējušām alus pudelēm, tad šīs vietas jūsu domas mainīs. Moderns, tomēr mājīgs interjers, patīkama (un ātra, ka Briselei ir retums!) apkalpošana, angliski runājošs un alus pasauli ļoti labi pārzinošs personāls. Nekautrējieties pastāstīt viesmīlim, kāda veida alus jums garšo un palūgt padomu, kuru no dzērienu kārtas aliem izvēlēties. Dāmām – vieta, kur nogaršot slaveno beļģu ķiršu alu ‘kriek’. Izsalkušajiem – uzkodu plates (pastētes, žāvēta gaļa, siers, čatniji un labas sinepes) 10 EUR (2 cilvēkiem). Viens no ML alus bāriem atrodas 10 minūšu attālumā no Grand Place. Adrese: Place Fontainas 8, Brussels.
- Les Tartes de Francoise– manuprāt, garšīgākās kūkas Briselē. Man pašai pie sirds ne vienmēr iet sviesta krēma pildītās smagās franču tipa kūkas, tāpēc šī ir ideāla izvēle: smilšu mīklas pamatne, ka pa virsu visādi gardumi – gan sāļi, gan saldi. Beļģu pusdienu ķēdes EXKI mīļotāji noteikti pazīst tur nopērkamās Speculoos siera kūkas – tās ir trakoti gardas un ļoti sātīgas! Ja vēlaties iegādāties veselu kūku (15-20 EUR), to var izdarīt uz vietas ceptuvēs, vai pasūtīt mājas lapā. Ja Briselē esat viesis, tad ieteiktu doties uz vienu no vecpilsētas tuvumā atrodamajām antikvariātu ieliņām, atrast tur interjera veikalu .., kurā var nobaudīt labu kafiju kopā ar daudzām no TdF kūkām (apm. 4 EUR/gabals).
- Kam Yuen ķīniešu pārtikas lielveikals – ir dažas vietas šajā pasaulē, kas ikvienam gardēdim liks sajūsmā berzēt rokas un ienirt gardumiem piekrauta veikala dzīlēs vismaz uz pāris stundām. Šīs ķīniešu lielveikals atrodas Briseles ķīniešu kvartālā (5 minūtes no Grand Place) un tajā iespējams atrast pārtiku no visas pasaules – garšvielas, nūdeles, saldētavas pilnas ar pazīstamām un nepazīstamām lietām, ķīniešu tējas, mērces, konservus, dzērienus. Par rīsiem nemaz nerunājot – tos var nopirkt pat 50 kg iepakojumos. Tāpat var iegādāties (vai apskatīt) eksotiskus augļu, sēness un zaļumus. No šī veikala nekad neesmu iznākusi ar tukšām rokām, tas vienkārši nav iespējams.
- Mmmmh! – pavārkursi skaistā interjerā un pat ‘zvaigžņotu’ šefu vadībā, kā arī ēdamlietu veikals, kurā var iegādāties garšvielas, etiķus tējas un tmldz. lietas. Pavārkursu saraksts šeit, cenas: 17 EUR (1h) – 65 EUR (3h). Adrese: 92 chaussée de Charleroi.
- Pusdienu vietas – ja ir atvērts jautājums par pusdienošanu, varu ieteikt šīs pāris savas iecienītās pusdienu vietas. Ja galīgi nav laika un tomēr gribas labu ēdienu – visā Briselē bieži atrodamās PULP (ļoti labas sviestmaizes un salāti) un EXKI (labas zupas, musli, kūkas un deserti; pārējais – vidēji). Ja ir nedaudz vairāk laika nekā vien sviestmaizei, tad iesaku Quartier Libre – interesants koncepts, kurā katrs viesis saņem 4 ēdienus vienlaicīgi (jāizvēlas no 16 ēdieniem, kas sadalīti 4 grupās), kopā ar dzērienu pusdienas ap 15 EUR (viena adrese pie Eiropas Parlamenta Rue de Treves 44, 1050 Ixelles, otra – pie Place Flagey, 16, Rue Lesbroussart). Veģetāriešiem un indiešu virtuves piekritējiem iesaku izmēģināt restorānu ‘Au Palais des Indes’ vakariņu laikā, bet pusdienās tur pieejama all-you-can-eat bufete par 12 EUR. Brunch vietas – mana draudzene Evita šeit ir labi aprakstījusi iespējas ieturēt brīvdienu maltīti kādā no jaukajām Briseles ēšanvietām. Pati bieži dodos uz Pain Quotidien (pazīstamākā beļģu ēdināšanas ķēde, kas iekarojusi arī ASV un citus tirgus), kur, samaksājot fiksētu naudas summu, var mieloties ar dažādiem eko gardumiem brokastīs, turklāt viņi cep lieliskus kruasānus.
- Dandoy – ģimenes ceptuve, beļģu cepumi un vafeles kopš 1829. gada. Ja vēlaties nogaršot patiešām labu beļģu vafeli, dodieties pie Dandoy – apbērtas ar pūdercukuru, piedevās ķirši un putukrējums. Tāpat tieši šeit var nopirkt autentiskus speculoos cepumus (beļģu piparkūku kraukšķīgi cepumiņi). Paši veikali arī ir apmeklējuma vērti – veclaicīgā stilā, pēc vaniļas un garšvielām smaržojoši! Vēl ļoti gardas vafeles (manas iecienītākās!) var nopirkt sestdienas tirdziņā Stokkelī – mazākas par parastajām, bet īstajā saldumā un ‘smagumā’.
- Mani iecienītākie virtuves lietu veikali – Dille & Kamille, Les Secrets du Chef, Oil & Vinegar, International Home of Cooking.
- Australian Ice Cream – nosaukums ir maldinošs, šis ir slavenākais no beļģu saldējumiem. Austrālijas saldējuma stendi atrodami lielajos iepirkšanās centros un ap tiem parasti pulcējas palieli cilvēku pūļi. Vismaz 20 saldējuma un sorbbertu veidi, kurus var izvēlēties gan ēst no trauciņa, gan vafelē. Visgardākais man šķiet zemeņu saldējums, kas vairāk garšo pēc sorberta, nav tik salds kā citi saldējumi un patiešām garšo pēc zemenēm. To pašu var teikt par vairākiem citiem saldējumiem, tāpēc iesaku – pamēģiniet!
Dace says
Paldies par šo ierakstu! Ļoti interesanti! Jūlijā brauc ciemos draugi un radi, būs kur visus aizvest! :)
Forex Latvijā says
ārprāts cik skaisti !