Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Mājas kečups no dārza tomātiem

9 septembra, 2013 Leave a Comment

photo (25)Izskatās, ka vasara ir nolēmusi uzkavēties ilgāk! Par ko liels prieks. Un ne tikai metereoloģiskais, bet arī kulinārais – jo var turpināt baudīt visus vasarai piedienošos labumus. Tai skaitā tomātus! Man no laukiem ienācās liela krava ar tomātiem, tāpēc tika pieņemts lēmums tos utilizēt visiem saprotamā un garšīgā veidā – vārīt mājas kečupu.

Recepti nododu arī jums – lai izdodas vēl noķert pēdējo dārza tomātu burvību mazajās burciņās! Nevaru nepateikt, ka šāds mājas kečups tikai attāli atgādina veikalos nopārkamo – tam ir īstu tomātu garša un tikdaudzreižu labāka garša! Lieliski derēs lieliem un maziem pie pastas, gaļas bumbām un mērcēm.

Sastāvdaļas:

  • 2 kg gatavu svaigu tomātu
  • 50 ml olīveļļas
  • 2 palieli sīpoli
  • 4 lielas ķiploka daivas
  • 2-3 ēdamk. cukura
  • ja ir – 1 ēdamk. Vusteras mērces (Worcestershire sauce)
  • 1 ēdamk. žāvēta bazilika (var izmantot arī svaigu)
  • 2 ēdamk. tomātu pastas
  • sāls pēc garšas

Gatavošana:

  1. Pirmais solis ir no tomātiem atdalīt mizu – to visvieglāk izdarīt tomātus blanšējot: katram tomātam augšpusē iegriež krustiņu un tomātu uz 10-30 sekundēm ieliek vārošā ūdenī. Pēc tam uzreiz to iemērc aukstā vai ledusūdenī. Tad nomizo (mizai no tomāta vajadzētu atdalīties bez problēmām!). Ja miza negrib nākt nost, atkārto iemērkšanu vārošajā ūdenī, šoreiz gan tikai uz 10 sekundēm.
  2. Tomātus sagriež vairākos gabalos katru, izgriežot serdes.
  3. Mazos gabaliņos sagriez sīpolu un sakapā ķiploku. Sīpolu cep uz pannas sakarsētā eļļā (25 ml), kamēr tas caurspīdīgs, tad pieliek ķiploku un žāvēto baziliku un turpina cept vēl minūti. Pievieno sāli un cukuru (sāli tikai nedaudz, jo tā daudzumu vislabāk pielāgot, kad kečups jau gandrīz gatavs!), izmaisa. Liek klāt gabalos sagrieztos tomātus, tomātu pastu un pielej Vusteras mērci. Visu uzvāra, sagaidot pirmo burbuli. Tad samazina uguns stiprumu un uz vidējas/zemas liesmas mērci vāra, kamēr tā vidēji reducējusies uz pusi. Jo ilgāk mērci vārīs, jo biezāka tā kļūs. Beigās pielej atlikušo olīveļļu, izmaisa un vēlreiz ātri uzkarsē. Pilda traukos. Pirms pildīšanas var sablendēt viendabīgāka efekta iegūšanai. Ja kečups paredzēts ilgstošai glabāšanai, traukus sterilizē un hermētiski aizvāko. Glabā ledusskapī.

Mājas kečups - 3

Iedvesma: Smitten Kitchen

Filed Under: Dārzeņu ēdieni, Dažādi, Mērces & dipi Tagged With: Ķiploki, Piedevas gaļas ēdieniem, Tomāti, Vasara, Veģetāri

« Svētki gardēžiem – Gastronomijas festivāls 2013
Lindas Virtuvei 3 gadiņi + givaway no Dansukker (noslēdzies!) »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...