Izskatās, ka vasara ir nolēmusi uzkavēties ilgāk! Par ko liels prieks. Un ne tikai metereoloģiskais, bet arī kulinārais – jo var turpināt baudīt visus vasarai piedienošos labumus. Tai skaitā tomātus! Man no laukiem ienācās liela krava ar tomātiem, tāpēc tika pieņemts lēmums tos utilizēt visiem saprotamā un garšīgā veidā – vārīt mājas kečupu.
Recepti nododu arī jums – lai izdodas vēl noķert pēdējo dārza tomātu burvību mazajās burciņās! Nevaru nepateikt, ka šāds mājas kečups tikai attāli atgādina veikalos nopārkamo – tam ir īstu tomātu garša un tikdaudzreižu labāka garša! Lieliski derēs lieliem un maziem pie pastas, gaļas bumbām un mērcēm.
Sastāvdaļas:
- 2 kg gatavu svaigu tomātu
- 50 ml olīveļļas
- 2 palieli sīpoli
- 4 lielas ķiploka daivas
- 2-3 ēdamk. cukura
- ja ir – 1 ēdamk. Vusteras mērces (Worcestershire sauce)
- 1 ēdamk. žāvēta bazilika (var izmantot arī svaigu)
- 2 ēdamk. tomātu pastas
- sāls pēc garšas
Gatavošana:
- Pirmais solis ir no tomātiem atdalīt mizu – to visvieglāk izdarīt tomātus blanšējot: katram tomātam augšpusē iegriež krustiņu un tomātu uz 10-30 sekundēm ieliek vārošā ūdenī. Pēc tam uzreiz to iemērc aukstā vai ledusūdenī. Tad nomizo (mizai no tomāta vajadzētu atdalīties bez problēmām!). Ja miza negrib nākt nost, atkārto iemērkšanu vārošajā ūdenī, šoreiz gan tikai uz 10 sekundēm.
- Tomātus sagriež vairākos gabalos katru, izgriežot serdes.
- Mazos gabaliņos sagriez sīpolu un sakapā ķiploku. Sīpolu cep uz pannas sakarsētā eļļā (25 ml), kamēr tas caurspīdīgs, tad pieliek ķiploku un žāvēto baziliku un turpina cept vēl minūti. Pievieno sāli un cukuru (sāli tikai nedaudz, jo tā daudzumu vislabāk pielāgot, kad kečups jau gandrīz gatavs!), izmaisa. Liek klāt gabalos sagrieztos tomātus, tomātu pastu un pielej Vusteras mērci. Visu uzvāra, sagaidot pirmo burbuli. Tad samazina uguns stiprumu un uz vidējas/zemas liesmas mērci vāra, kamēr tā vidēji reducējusies uz pusi. Jo ilgāk mērci vārīs, jo biezāka tā kļūs. Beigās pielej atlikušo olīveļļu, izmaisa un vēlreiz ātri uzkarsē. Pilda traukos. Pirms pildīšanas var sablendēt viendabīgāka efekta iegūšanai. Ja kečups paredzēts ilgstošai glabāšanai, traukus sterilizē un hermētiski aizvāko. Glabā ledusskapī.
Iedvesma: Smitten Kitchen
Atbildēt