Ātri pagatavojama kūka – jo pat rieksti nav jāgrauzdē atsevišķi, tas notiek “automātiski”, kamēr biskvīts cepas. Es izmantoju oekanriekstus, bet to vietā var likt arī gabaliņos sagrieztus valriekstus vai lazdu riekstus. Kūka ir vidēji sausa, nav pārāk salda, un mellenes iedod labu garšu un skābumiņu. Cukurs, ar kuru pārbērta kūka, cepšanas procesā kopā ar riekstiem skaisti karamelizējas un izveido kraukšķīgu cepurīti, kas labi kontrastē ar mīkstajām mellenēm. Mellenes cepšanas gaitā bija nogrimušas, bet šoreiz tas, nez’ kāpēc, netraucēja. Kūka no ēdāju puses tika atzīta par gardu esam, noteikti cepšu vēl.
Izejvielas:
- 110 g miltu
- 3 ēdamk. kukurūzas miltu
- 1 tējk. cepamā pulvera
- pustējk. sāls
- 115 g sviests
- 200 g brūnais cukurs plus 2 ēdamk. pārbēršanai
- 2 olas
- 80 ml piens
- 1.5 tējk. vaniļas ekstrakts
- 200 g mellenes
- 130 g sakapāti pekanrieksti (var izmantot arī valriekstus vai lazdu riekstus)
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175C.
- Ietauko apaļo pannu (23 cm diametrā), pamatu izklāj ar no cepampapīra izgrieztu apli (šoreiz to aizmirsu izdarīt un kūku nebija viegli nodabūt nost).
- Kopā sajauc miltus, kukurūzas miltus, cepamo pulveri un sāli.
- Ar mikseri kopā saputo kopā sviestu un 200 g cukura. Pievieno olas, pienu un vaniļu un turpina kult, , līdz iegūta vienmērīga konsistence. Lēnām ieputo vai iemaisa miltu maisījumu un turpina kult/maisīt, kamēr vairs nav kunkuļu. Mīklā pakāpeniski iemaisa mellenes. Mīklu lej cepampannā, izlīdzinot virspusi. Virspusi pārber ar riekstiem un 2 ēdamk. brūnā cukura.
- Cep cepeškrāsnī 40-45 minūtes vai kamēr zobu bakstāmais vai kociņš iznāk no kūkas ārā tīrs. Uzmana riekstu cepurīti – ja tā sāk kļūt pārāk brūna, ieslēdz cepeškrāsni “apakšas režīmā”. Izņem no cepeškrāsns un ļauj atdzist. Izņem no formas. Var sasaldēt.
Atbildēt