Katras jaunas grāmatas iznākšana ir svētki. Kad iznāk pavārgrāmata, visa gardēžu saime sarosās – jo mūsdienu digitālajā laikmetā turēt rokās skaisti noformētu, īstu izdevumu ir liels prieks un labsajūta. Un pavārgrāmatas iedvesmo – pavārus smelties pieredzi no kolēģiem, lasītājus – mielot acis ar skaistajām fotogrāfijām, kulinārijas entuziastus – doties uz virtuvi un mēģināt uzmeistarot savām rokām kādu no uzrunājošajām receptēm.
Šodien restorānā “Kaļķu vārti” svētkus svinēja Raimonds Zommers – šefpavārs, kura vārds Latvijas gardēžu vidū vairs komentārus neprasa (restorāna “Kaļķu vārti” šefpavārs, raidījuma “Mūsdienu Latvijas garša” 3. sezonas uzvarētājs un LTV1 raidījuma “Ciemiņš virtuvē” galvenā persona”). Viņa pavārgrāmata “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” ir 14 gadu ilgā darba rezultāts un sava veida apkopojums, kurai klajā nākt palīdzējusi izdevniecība “White Book”. Man arī bija tas gods un prieks būt klāt šajos grāmatas atvēršanas svētkos un priecēt acis ar skaisto izdevumu – apetītelīgas un skaistas fotogrāfijas, acij tīkams ēdienu noformējums, dabiski garšu salikumi. Vienvārdsakot, šī pavārgrāmata ir īsts NOTIKUMS pie Latvijas kulinārās pasaules debesīm.
Cēlies no Latvijas
Tagad tik aktuāli ir skandēt “vietējo produktu” lozongu – patiesībā nav nemaz tik daudz to vietu un cilvēku, kas līdz galam var “iznest” šo ideju, neslēpjoties vien aiz skaistiem vārdiem, bet piepildot tos ar patiesu un šai gadījumā – ļoti gardu saturu. Pašķirstot jauno pavārgrāmatu ir skaidrs: nosaukums atbilst saturam, jo ēdienu sastāvdaļas tādas, ko bez ilgas meklēšanas var atrast gan tirgū, gan veikalā. Tomēr jāpievērš uzmanība tam, ka ēdieni, kā to norāda grāmatas nosaukums, ir mūsdienīgi – te neatradīsiet zirņus ar speķi, klasisko rupjmaizes kārtojumu un tamlīdzīgas lietas. Bet būs svaigs skats uz pavisam vienkāršām izejvielām, kā auzu pārslām, pīlādžiem, ziedkāpostu un pat kartupeļiem.
“Mana visdziļākā pārliecība ir šāda: ja produkts ir izaudzis un tapis Latvijā, vienalga, vai tā ir skābene, avotkrese, strauss vai kukurūza, tad tas ir kļuvis par pilntiesīgu Latvijas virtuves pārstāvi, lai no tā gatavotu ēdienu sevi, viesiem, restorāna klientiem. Tas ir produkts ar Latvijas garšu. Es taču dzīvoju šobrīd, mēs visi dzīvojam tagad, un mums vēsturē jāieraksta šodiena un tas, ko ēdam šodien.” R.Z.
Svaigs skats uz zināmiem produktiem
Grāmata ir sadalīta 4 daļās: Uzkodas. Zupas. Pamatēdieni. Deserti. Kā izskatās, šis gandrīz 200 lappušu biezais izdevums ir pilns ar svaigām idejām. Vai esat iedomājušies, ka graudu maizīti var baudīt kopā ar sviestā ceptām gailenēm? Vai šokolādes desu veidot ar dzērvenēm un ķirbju sēklām? Vai kartupeļu pankūku veidot lielu, pa visu pannu un pasniegt kopā ar kazas sieru un lociņiem? Interesanti, vai ne? Uzreiz brīdinu, ka visi ēdieni no A-Z nebūs pa spēkam iesācējam pavārmākslas pasaulē, bet izaicinājumus mīlošie laba ēdiena baudītāji noteikti tiks arī no iedvesmas pie reāliem darbiem. Arī pēc dažām izejvielām būs jādodas vai nu uz tirgu, vai jāparunā ar pazīstamiem medniekiem. Bet tagad es zinu, kur smelšos idejas ciemiņu lutināšanas reizēm un tiem brīžiem, kad vajag svaigu elpu ikdienas maltīšu rutīnā.
Ja atsevišķi ēdieni pagatavošanai šķiet par sarežģītu, izvēlies kādu no receptes elementiem (mērci, piedevas, gaļas pildījumu, salātus) un gatavo tikai to. Interesanti, ka katrā receptē skaidri nodalīti dažādi gatavošanas etapi, līdz ar to var viegli saprast arī kopējo procesu.
Piebildīšu, ka būtu gribējies nedaudz izvērstāku un oriģinālāku desertu daļu – mums taču ir tik daudz dārza un meža ogu, medus un citu dārza velšu, ko likt uz kārā zoba! Uzrunāja krāsaino saldējumu receptes un tuvākajā laikā plānoju izmēģināt ķirbju saldējumu.
Daži recepšu nosaukumi ieskatam:
- smilšu mīklas pīrāgs ar ābolu pildījumu
- kārtainās mīklas “kārums” ar ogām
- tomātu biezzupa ar grauzdiņiem ar tecinātu skābo krējumu
- dārzeņu čipsi ar baklažānu salsu
- šķiņķis ar marinētiem gurķiem, kaņepju sviestu un mārrutkiem
Dāvana sev un citiem
Ja jūsu vidū ir kāds gardēdis, šī noteikti būs lieliska dāvana Ziemassvētku vecīša maisā un iedvesmos jauniem varoņdarbiem tos, kam ziemas sezona varbūt nav gluži mīļākais gadalaiks, jo apsīcis zaļumu un citu dabas velšu klāsts. Turklāt receptēm pievienots tulkojums angļu valodā, līdz ar to, esmu pārliecināta, šī grāmata ceļos tālu aiz Latvijas robežām, nesot mūsu kulinārās tradīcijas plašākam lasītāju lokam. Jauns un pamatīgs ieraksts Latvijas pavārmākslas vēstures grāmatā, kura, cerams, ar katru gadu kļūs biezāka un jaunām receptēm bagātāka.
Atbildēt